Op weg naar Pasen ( 25 )

De leiders brachten Jezus naar Pilatus, de Romeinse bestuurder. Bij Pilatus begonnen ze allerlei slechte dingen over Jezus te vertellen. Ze zeiden: ‘ Jezus wil dat het volk in opstand komt. Want Hij zegt dat je geen belasting moet betalen aan de keizer van Rome. En Hij zegt dat Hij de beloofde koning is. ‘Pilatus vroeg aan Jezus: ‘ Bent u de koning van de Joden? ‘ Jezus antwoordde: ‘ u zegt het zelf. ‘ Toen zei Pilatus tegen de priesters, en tegen alle andere mensen die erbij waren: ‘ volgens mij is Jezus onschuldig. ‘ Maar de mensen luisterden niet, en zeiden nog een keer: ‘ Jezus probeert met Zijn ideeën het volk in opstand te brengen. Hij begon in Galilea, daarna ging Hij heel Judea door, en nu doet Hij hier hetzelfde. ‘ Toen Pilatus hoorde dat Jezus uit Galilea kwam, stuurde hij Hem naar Herodes. want Herodes was de koning van Galilea, en hij was op dat moment in Jeruzalem. Herodes was blij om Jezus te zien. Hij wilde Jezus al lang ontmoeten, want hij had veel over Hem gehoord. Hij hoopte dat Jezus een wonder zou doen. Herodes stelde Hem veel vragen, maar Jezus gaf geen antwoord. Intussen bleven de priesters, en de wetsleraren Jezus beschuldigen. Toen begonnen ook Herodes en zijn soldaten Jezus te beledigen. Ze bespotten Hem, en trokken Hem een koninklijke mantel aan. Zo stuurden ze Hem terug naar Pilatus. Herodes en Pilatus waren altijd vijanden van elkaar geweest, maar op die dag werden ze vrienden. Pilatus riep de priesters, de leiders en het volk bij elkaar. Hij zei tegen hen: ‘ Jullie hebben Jezus naar mij toegebracht met de klacht dat Hij het volk in opstand brengt. Daarom heb ik Hem hier vragen gesteld. Daar waren jullie zelf bij. Maar volgens mij klopt het niet wat jullie zeggen. Jezus is dus onschuldig. En Herodes vindt dat ook, want hij heeft Jezus naar mij teruggestuurd. Jezus heeft niets gedaan waarvoor Hij gedood zou moeten worden. Dus zal ik Hem straffen, maar daarna laat ik Hem vrij. ‘ Maar de mensen schreeuwden allemaal: ‘ Weg met Jezus! Laat Barabbas vrij! ‘ Barabbas zat in de gevangenis omdat hij iemand vermoord had tijdens een opstand in Jeruzalem. 

Opnieuw zei Pilatus tegen de mensen dat hij Jezus wilde vrijlaten. Maar de mensen schreeuwden: ‘ Jezus moet dood! Hij moet aan het kruis!’ Toen zei Pilatus voor de derde keer: ‘ waarom moet ik Jezus laten doden? Hij heeft toch niets verkeerds gedaan”Ik zal Hem straffen, en dan laat ik Hem vrij. ‘ Maar de mensen begonnen nog harder te schreeuwen: ‘ Jezus moet aan het kruis!’ 

Omdat de mensen zo schreeuwden besloot Pilatus te doen wat ze wilden. Hij liet Barabbas vrij, de man die iemand vermoord had tijdens een opstand. En Jezus gaf hij aan zijn soldaten mee om gedood te worden. Want dat was waar de mensen om vroegen. ‘ ( Lucas 12: 1 – 25 ) 

Pilatus was stadhouder over Judea. Hij stond onder bevel van de pro-consul van Syrië, die op zijn beurt weer onder keizer Tiberius stond. Pilatus was dus de hoogste gezagsdrager van de Romeinen in de provincie Judea. 

Buiten zichzelf van opwinding en woede hadden ze Hem naar de vijand gebracht en ze begonnen hun grief en gram te uiten. De Joden begonnen hun aanklacht met een politiek gekleurde beschuldiging. Jezus zou het Joodse volk afkerig maken van het Romeinse bewind. Hij zou de mensen opgejut hebben om de belastingen aan de keizer niet meer te betalen. Bovendien zou Hij Zichzelf als koning hebben bestempeld. Een gezalfde koning zelfs. Deze aanklacht sloot perfect aan bij de roddelpraatjes die de ronde deden onder de bevolking. ( Lucas 19 : 38 / Joh. 7 : 26 / 9 : 22 ) Daarover hadden ze al vaker met Jezus geredetwist ( Lucas 22 : 67 – 71 ). 

Pilatus luisterde belangstellend. Als deze aanklachten echt waar zouden zijn, dan was de stille figuur die ze meegesleept hadden, gevaarlijker dan dat Hij eruit zag. Rebellie tegen de keizer! Jezus gaf hem niet direct antwoord, maar bevestigde wel zijn uitspraak. Door dit te doen legde hij de conclusie over de beschuldigingen bij Pilatus neer. Tijdens het gesprek kwamen er steeds meer mensen dichterbij. Niemand nam het voor Jezus op, ze bevestigden allemaal de ingebrachte beschuldigingen. 

Pilatus deelde de Joodse Raad en de toegestroomde menigte in enkele woorden mee wat hij uit Jezus` mond gehoord had. Hij heeft geen enkel steekhoudend argument kunnen vinden, waarom hij Jezus ter dood zou moeten brengen. Het is opvallend, maar ook choquerend om de verwikkelingen gade te slaan. De Vader in de hemel heeft ervoor gezorgd dat Pilatus drie keer zou zeggen dat Jezus onschuldig was, voordat Hij ter dood gebracht werd. Meerdere mensen zouden verklaren dat Hij totaal onschuldig was. Zodat wij, die eeuwen later zijn geboren, van Zijn status overtuigd zouden zijn: Hij was werkelijk de Zoon van God. Zondeloos, en rein. 

De Joodse leiders gingen door. Opnieuw werd Jezus fel beschuldigd van oproermakerij. Dit oproer zou Hij hebben bewerkstelligd door het geven van onderwijs aan het gewone volk. Zijn leer – die tot oproer zou leiden – had Hij door het hele Joodse lang verkondigd. Hij was begonnen in Galilea, en had nu zelfs Jeruzalem met Zijn leer vervuld.‘ Komt u uit Galilea? ‘ vroeg Pilatus rechtstreeks aan Jezus. Dat bood perspectief. Galilea hoorde niet tot zijn rechtsgebied, hij zou van de hele zaak Jezus af zijn als dat waar was. 

Toen bleek dat Jezus uit Galilea kwam, liet Pilatus Hem dan ook onverwijld afvoeren naar Herodus Antipas, één van de zonen van Herodus de Grote. Pilatus haalde opgelucht adem, want hij hoefde geen eindoordeel te vellen in deze bizarre rechtszaak. Lucas is de enige evangelist die deze rechtszaak beschrijft. Misschien heeft hij het verhaal gehoord van Johanna, de vrouw van de rentmeester van Herodus ( Lucas 8 : 3 ), die later tot bekering gekomen is ( Hand. 13 : 1 ) , en zeker van deze zaak afgeweten heeft.  

En zo kon het gebeuren dat Herodus die waarschijnlijk ook naar Jeruzalem gekomen was vanwege het Pesachfeest, een droevige stoet naderbij zag komen. In eerste instantie was Herodus blij dat hij eindelijk Jezus eens zou ontmoeten. Hij had al veel over Hem gehoord en popelde om deze bijzonder Man eens te zien, en wonderen te laten verrichten. Herodus had niets met zijn eigen hart, en begreep net als de meeste mensen niets van het hemelse perspectief dat Jezus Hem had kunnen geven. Gewichtig begon hij een uitgebreid verhoor. Hij stelde Jezus vele vragen, maar kreeg nergens antwoord op. 

Jezus zweeg. De leden van het Sanhedrin, vormden een schril contrast. Ze riepen en schreeuwden overal doorheen. Onafgebroken klonken hun aantijgingen aan het adres van de Messias. Maar Herodus was niet dom. Hij begreep al spoedig dat er feitelijk geen enkel steekhoudend argument bestond om Jezus te veroordelen. Opnieuw stond de Hoogste Rechter in voor de zuiverheid en heiligheid van Zijn Zoon. De hele wereld moest het weten, dat Jezus onschuldig was. Herodus raakte gefrustreerd. Geen woorden en geen wonderen. Hij gooide het over een andere boeg en begon Jezus te bespotten, daarbij de hulp van zijn soldaten inroepend. 

Spot en hoon zijn machtige instrumenten van de satan. Ze beroven een mens van zijn waardigheid, en maken alle pure intenties kapot. De soldaten bespotten Jezus en deden Hem bij wijze van grap een schitterend kleed om alsof het een koningsmantel was. Jezus onderging dat alles zonder een enkele reactie te geven. Zo stuurde Herodes Jezus terug naar Pilates. Hij wilde van het gebeuren een klucht maken. En door dit gebeuren werden twee leiders die elkaar constant in de haren zaten – concurrenten van hun eigen macht en gezag – vrienden. 

Hun bevindingen waren identiek: Jezus was onschuldig. Helaas heeft hun vriendschap niet tot zegen geleid, later zouden ze eensgezind de gemeente van Christus vervolgen. ( Hand. 4 : 26 – 28 ) Pilatus zag het gezelschap met gemengde gevoelens terugkomen. Hij wist niets beters te doen dan het gewone volk bij de zaak van Jezus te betrekken. Hoopte hij erop dat zij Jezus onschuldig zouden verklaren? Het zou maar al te zeer blijken dat niemand onder de menigte muiters Jezus dankbaar was voor de genezingen of wonderen die Hij gedaan had. 

De stadhouder richtte zich bij het opnieuw verklaren van Jezus` onschuld tot de Joodse leiders. Er was tijdens zijn eerste verhoor geen enkel bewijs naar voren gekomen om Jezus ter dood te laten brengen. Bovendien was Herodes tot dezelfde conclusie gekomen. Twee belangrijke mensen van het wettige gezag waren overtuigd van Jezus` onschuld! Pilatus wilde Jezus laten geselen en Hem daarna loslaten. Eigenlijk bizar, een onschuldige die gegeseld moest worden om aan het geschreeuw en de eisen van een woedende menigte tegemoet te komen. Je ziet wat de publieke opinie voor kwaads aan kan richten. Het was de gewoonte dat Pilatus tijdens het Pascha een veroordeelde misdadiger losliet. Elk jaar was het weer een spannend gebeuren waarin de vraag centraal stond wie de gelukkige was die zijn veroordeling ontkwam. 

Maar Pilatus vond het een sublieme gedachte om dit gebruik nu voor de vrijspraak van Jezus aan te wenden. Voor alle zekerheid stelde hij een echte misdadiger aan als Jezus tegenkandidaat. Barabbas, een moordenaar, dat wist iedereen. Waarschijnlijk was hij een Zeloot, iemand van een bekende groep fanatieke vrijheidsstrijders die fel tegen de Romeinse overheersing gekant waren. 

‘Wie zal ik met Pesach loslaten? ‘ vroeg hij: Jezus of Barabbas? ‘ Wat een vreemde manier van rechtspreken. Pilatus gaf feitelijk zijn integriteit als rechter op, door de keuze bij het volk te laten. En zo kon het gebeuren dat het Joodse volk, opgehitst door hun Joodse leiders, als schreeuwend en roepend voor Barabbas koos. Pilatus voelde haarscherp aan dat hij een totaal verkeerde rechterlijke beslissing genomen had. Maar de volkswoede steeg tot ongekende hoogte. En door het geschreeuw en geroep, en door zijn eigen falen in het nauw gedreven, gaf hij bevel om Barabbas los te laten, en de Heere Jezus te laten kruisigen. 

Want dat was waar de mensen om vroegen. 

 

3,377 responses to “Op weg naar Pasen ( 25 )

  1. You are really a good webmaster. The web site loading velocity is
    amazing. It sort of feels that you’re doing any unique trick.
    In addition, the contents are masterpiece.
    you’ve done a great activity on this matter! Similar here: <a href="[Link deleted]sklep and also here: <a href="[Link deleted]online

  2. 10 Quick Tips For Auto Fold Mobility Scooter
    automatic electric folding portable lightweight mobility scooter (<a href="[Link deleted]

  3. Are You Responsible For A Fiat 500 Key Fob Budget? 10 Fascinating Ways To
    Spend Your Money fiat punto locked keys in car, <a href="[Link deleted]

  4. A Brief History Of Which CSGO Case Is The Most Profitable History Of Which CSGO Case Is The Most Profitable cs20 case (<a href="[Link deleted]

  5. The Steve Jobs Of Mens Anal Sex Toy Meet One Of The
    Mens Anal Sex Toy Industry’s Steve Jobs Of The Mens Anal Sex Toy
    Industry <a href="[Link deleted]

  6. Three Of The Biggest Catastrophes In Best Clitoris Toy The Best Clitoris Toy’s 3 Biggest Disasters In History best clitoris
    toys (<a href="[Link deleted]

  7. 10 Facts About How To Get Diagnosed With ADHD That Insists
    On Putting You In A Good Mood getting diagnosed with adhd as an adult – <a href="[Link deleted]

  8. What The 10 Most Stupid Double Glazed Units Manufacturers Near Me-Related FAILS Of All Time Could’ve Been Prevented double glazed
    panes, <a href="[Link deleted]

  9. Guide To Double Glazing Window Repairs: The Intermediate Guide For Double Glazing Window Repairs window repair
    (<a href="[Link deleted]

  10. How The 10 Most Disastrous Combo Washing And Dryer Failures Of All Time Could Have Been Prevented wash machine and
    dryer combo (<a href="[Link deleted]

  11. Three Reasons Why 3 Reasons Why Your Marc Jacobs Snapshot
    Bag Is Broken (And How To Repair It) marc jacobs handbags
    outlet, <a href="[Link deleted]

  12. 9 . What Your Parents Taught You About Online Shopping Sites In Uk For Electronics online shopping sites in uk for electronics (<a href="[Link deleted]

  13. 10 Things You Learned From Kindergarden To Help You Get Started With Best Online Work From Home work
    from home jobs in birmingham; <a href="[Link deleted]

  14. Online Shopping Uk Electronics Tools To Help You Manage
    Your Daily Life Online Shopping Uk Electronics Trick That Every Person Should Learn online shopping
    uk electronics (<a href="[Link deleted]

  15. Guide To Double Glazed Window Replacement: The Intermediate Guide On Double Glazed Window Replacement double glazed window replacement (<a href="[Link deleted]

  16. How To Determine If You’re In The Right Place To Go After
    Self Emptying Robot Vacuum And Mop best self emptying
    robot vacuum and mop; <a href="[Link deleted]

  17. Guide To Double Glazed Window Near Me: The Intermediate Guide In Double Glazed Window Near Me double glazed window near me;
    <a href="[Link deleted]

  18. What’s The Current Job Market For Double Glazing Window Replacement
    Professionals Like? double glazing window replacement (<a href="[Link deleted]

  19. Double Glazed Front Doors Near Me Tools To Make Your Daily Life Double Glazed Front Doors Near Me Technique Every Person Needs To Know <a href="[Link deleted]

  20. Searching For Inspiration? Try Looking Up What Is The Best
    Online Shopping In Uk {Evan-Fischer Eva27472033374|Nissan Versa Hood
    Latch|2007-2012 Versa Latch|Steel Hatchback Hood Latch|Sedan Hood Latch 2007-2011|Replacement Hood Latch|Partslink (<a href="[Link deleted]

  21. Best Washing Machines 9kg Tools To Help You Manage Your Daily
    Life Best Washing Machines 9kg Trick That Every Person Must Be Able To <a href="[Link deleted]

  22. What Is Folding Mobility Scooters Near Me And Why Is Everyone
    Talking About It? mobility scooters near me for sale (<a href="[Link deleted]

  23. Michael Kors Handbags Sale Tools To Ease Your Daily Lifethe One
    Michael Kors Handbags Sale Technique Every Person Needs To Be
    Able To michael kors handbags sale – <a href="[Link deleted]-

  24. A Comprehensive Guide To Repairing Double Glazing. Ultimate Guide To Repairing Double Glazing upvc
    window repairs near me (<a href="[Link deleted]

  25. Asbestos Settlement Tools To Help You Manage Your Everyday Lifethe Only Asbestos Settlement Technique Every Person Needs To Learn <a href="[Link deleted]

  26. Dildo Double Ended Tools To Ease Your Everyday Lifethe Only Dildo Double Ended
    Trick That Every Person Must Know dildo double ended (<a href="[Link deleted]

  27. Private Psychiatrists In London Tools To Improve Your Daily Life Private Psychiatrists In London Trick That Everybody Should
    Be Able To private psychiatrists in london – <a href="[Link deleted]

  28. Who Is London Windows And Doors And Why You Should
    Consider London Windows And Doors double glazed window sash refurbishments london (<a href="[Link deleted]

  29. Guide To Government Mesothelioma Compensation: The Intermediate Guide The Steps To Government Mesothelioma Compensation government mesothelioma compensation (<a href="[Link deleted]

  30. Testing For ADHD In Adults Tips To Relax Your Daily Life Testing For
    ADHD In Adults Technique Every Person Needs To Learn testing for adhd in adults (<a href="[Link deleted]

  31. Guide To Folding Mobility Scooters For Sale: The Intermediate Guide To Folding Mobility Scooters For Sale
    folding mobility scooters for sale, <a href="[Link deleted]

  32. Car Accident Lawyers Techniques To Simplify Your Daily
    Life Car Accident Lawyers Trick That Every Person Must Learn car accident lawyers;
    <a href="[Link deleted]

  33. The 3 Biggest Disasters In Attorneys Personal Injury The
    Attorneys Personal Injury’s 3 Biggest Disasters In History boston personal injury lawyer (<a href="[Link deleted]

  34. What Do You Do To Know If You’re In The Right Position To
    Go After Replacement Double Glazed Glass Only Near Me double
    glazed door lock (<a href="[Link deleted]

  35. Windows And Doors Leeds Tools To Make Your Everyday Lifethe Only
    Windows And Doors Leeds Technique Every Person Needs To Know <a href="[Link deleted]

  36. Double Glazed Front Doors Near Me Tools To Improve Your
    Daily Lifethe One Double Glazed Front Doors Near Me Technique Every Person Needs
    To Know double glaze windows (<a href="[Link deleted]

  37. The Most Effective Reasons For People To Succeed In The
    Double Glazed Window Replacement Near Me Industry
    double glazed door locks – <a href="[Link deleted]

  38. 12 Facts About Volvo C30 Key To Inspire You To Look More Discerning Around The Cooler.
    Cooler how to program a volvo key fob (<a href="[Link deleted]

  39. Keep An Eye On This: How DEFRA Approved Wood Burning
    Stoves Is Taking Over And What Can We Do About It DEFRA approved low emission stoves [<a href="[Link deleted]

  40. Guide To Replacement Upvc Window Handles: The Intermediate Guide The Steps To Replacement Upvc Window Handles replacement upvc window handles
    (<a href="[Link deleted]

  41. A Glimpse Into Mobile Car Diagnostics Near Me Uk’s Secrets Of Mobile Car Diagnostics Near Me Uk engine diagnostic near me
    (<a href="[Link deleted]

  42. Guide To Side By Side Fridge Freezer For Sale: The Intermediate
    Guide To Side By Side Fridge Freezer For Sale side by side fridge freezer for sale – <a href="[Link deleted]-

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *