Wie ein Mutbürger die Welt veränderte ( 1 )

Hij schiep een nieuw maatschappelijk belang: de gewone man. Hij was de uitvinder van een wereldomvattende toekomstformule: onderwijs voor iedereen. Hij ontketend  bovendien een mediarevolutie die even groots was als het ontstaan van social media. Dr. Maarten Luther. 

Op 31 oktober 1517 stond Luther als 33-jarige monnik in zijn eenvoudige zwarte pij voor de kerkdeuren van de slotkapel te Wittenberg. Met een vastberaden blik sloeg  hij zijn 95 stellingen aan de grote zware deuren van de kapel vast. Een koortsachtig opgewonden mensenmenigte stuwde om hem heen.
Het geheel beeldde een sleutelscène uit de Duitse geschiedenis uit. Zo begon 500 jaar geleden de Reformatie.  Het was allesbehalve een romantische situatie. De deur van de slotkapel te Wittenberg diende als ‘Schwarzes Brett’ van de Wittenbergse universiteit. Een plaats waar openbare mededelingen gedaan konden worden, verordeningen afgegeven werden en namen van mensen die veroordeeld waren bekendgemaakt werden. 

Wie was die eenvoudige man in zijn simpele pij? Dr. Martin Luther, een Augustijner monnik. Professor in de theologie. Hij had een leerstoel als exegeet aan de universiteit te Wittenberg.

Met zijn historische daad kondigde Luther helemaal in de stijl van een academisch dispuut aan dat een mens door de genade van God gered kon worden. Deze genade kon alleen door het geloof in ontvangst genomen worden. Hieruit volgde een voor die tijd bijzondere conclusie:  niemand kon dit kostbare  goed met geld in bezit krijgen of verkopen. En zo bleken de aflaatbrieven die door de katholieke kerk in omloop gebracht werden en waardoor gelovigen met het betalen van een fors bedrag kwijtschelding van hun zondenschuld ontvingen de getuigen van een dwaalleer te zijn.

De 95 stellingen die Luther openbaar maakten waren alleen maar voor een deskundig publiek te begrijpen. Mensen die de regels van het theologisch debat op hun duimpje kenden. De inhoud van Luthers publicatie bleef in eerste instantie voor het grootste gedeelte van het Duitse volk onbegrijpelijk omdat ze in het Latijn geschreven waren. Ze zouden op een later tijdstip in het Duits vertaald worden. Deze “ Diputatio pro declaratione virtutis indulgentiarum “  was zo voor het oog dus geen opwindende publicatie. Die opwinding zou pas enkele maanden later ontstaan. Dan zou er ook een storm ontketend worden die zijn weerga niet kende!

In maart 1518 sloeg Luther een radicaal andere weg in. Hij bracht zijn ideeën vanuit de collegezaal de straat op. Hij herschreef de 95 ingewikkelde stellingen. Er bleven maar 20 kleine alinea`s over die elk afzonderlijk nauwelijks meer dan 3 of 4 zinnen bevatten. Het belangrijkste verschil met de stellingen was niet de lengte van de zinnen, maar de taal. Alles was in het Duits geschreven. Dat was een sensationeel verschil in een tijd waarin  90 procent van het uitgegeven werk in het Latijn verscheen! Het was Luthers bedoeling om iedere Duitser Gods heilsgeheimen bekend te maken.

( Vertaald en herschreven door Arenda van der Maas uit : GEO, die Welt mit anderen Augen sehen.)  

Psalm 45: 1 en 7. Mijn hart, vervuld met heilbespiegelingen, – YouTube

Psalm 45 – Ein Lied über den geliebten König – YouTube

One response to “Wie ein Mutbürger die Welt veränderte ( 1 )

  1. You are in point of fact a good webmaster. The web site
    loading pace is incredible. It sort of feels that
    you are doing any distinctive trick. Also, the contents are masterpiece.
    you have performed a great job on this matter! Similar here: <a href="[Link deleted]and also
    here: <a href="[Link deleted]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *