dienen

 

Nairobi, Kenia september 2017, verslag van één van mijn broers. 

“Sinds afgelopen maandag ben ik voor 2 weken aan het werk bij een Keniaans IT-bedrijf in Nairobi. Nairobi is een stad met circa 3 miljoen inwoners. Bij het bedrijf werken ongeveer 70 mensen en ze hebben een kantoor in het zogenaamde ‘Business District’, dicht bij Uhuru Park. Het business district ziet er zo op het eerste gezicht modern en bijna westers uit. Maar op de straten zie je tussen de mensen die naar kantoor gaan ook veel bedelaars en mensen die op straat leven. Buiten het business district is de westerse indruk al snel vergeten. Zeker als je door de sloppenwijk Kibera rijdt, waar circa 2 miljoen mensen wonen op een veel te klein oppervlak. Dat is pure armoede.

Ik doe dit project vanuit een Nederlandse vrijwilligersorganisatie PUM, die kleine- en middelgrote bedrijven in ontwikkelingslanden helpt met gericht advies. Doelstelling van PUM is om door middel van advies en kennisoverdracht de werkgelegenheid in deze landen te stimuleren en zodoende de armoede te bestrijden.

In het dagelijks leven run ik samen met een zakenpartner een software bedrijf waar we ongeveer 35 collegas hebben en een aantal prettige klanten.

In ons jaarlijks budget reserveren we een bepaald bedrag voor goede doelen. Dat gaat dan grotendeels naar christelijke stichtingen die zo allemaal hun eigen mooie idealen proberen te realiseren. Een deel van het geld gaat soms ook naar medewerkers die bijvoorbeeld ‘blikkies’ gaan bouwen in sloppenwijken in Nairobi of andere landen.

Maar naast ‘geven’ leek het me ook mooi om iets te ‘doen’. Gewoon een praktische bijdrage leveren. Via via kwam ik in aanraking met PUM en de doelstelling van die stichting sprak mij enorm aan. Als 50 plusser kun je jezelf aanmelden en na een soort sollicitatie procedure word je wel of niet opgenomen in het bestand van de zogenaamde senior experts. Als er dan aanvragen komen worden die gematched op de profielen en wordt iemand gevraagd of hij de klus kan doen. Met mijn compagnon heb ik afspraken gemaakt over de hoeveelheid tijd die ik aan PUM besteedt.

Begin dit jaar ben ik een week in Moldavië geweest en dit project in Nairobi is mijn 2e missie.

Afgelopen zondag ben ik hier in Nairobi naar de kerk geweest. Hier wordt de dienst wat uitbundiger gehouden dan bij ons! De dominee hield een mooie preek. Wat betekent het voor jouw persoonlijk om een discipel, een volgeling van Christus te zijn?

Voor mij betekent dat in biddend opzien te vragen om duidelijkheid over de weg die Hij wil dat ik zal gaan en te handelen naar bewind van zaken. En dan m’n uiterste best doen om het werk goed te doen in de overtuiging dat Hij ook met mijn kleine inzet Zijn Kerk wil bouwen.

En als je dan via zo’n organisatie als PUM,, in Kenia bij een bedrijfje komt wat opgezet is door christelijke vrouwen om jonge mensen uit achterstandswijken aan werk en inkomen te helpen, dan zie ik daarin Zijn leiding. En ga ik dubbel gemotiveerd aan de slag!”

God bless, dear brother!
 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *