Thema: VRIJHEID.
Op deze pagina vind je de beschrijving van een mooie wandelroute langs de Westerschelde.
Bij elke historische plek een vraag over het thema: ‘ het leven van Jozef.’
De verhalen over het leven van Jozef vind je / vindt u hier:
https://thebible-explorers.nl/het-leven-van-jozef-1/
Preken over het leven van Jozef vind je / vindt u op het You Tube kanaal van PKN gemeente ‘ de Ontmoeting ‘ te Middelburg. Typ in: de Ontmoeting Middelburg – playlists – Prekenserie: ‘het Evangelie van Jozef
De route:
Loop vanaf het station Vlissingen over de sluis, langs het politiebureau richting de Westerschelde.
Sla rechtsaf, en loop langs het water.
We naderen een bijzondere plek met een standbeeld.
Bij ‘ Uncle Beach ‘ kwamen in 1944 de geallieerden aan land tijdens de slag om de Westerschelde. Vlissingen heeft een strategische ligging aan de Westerschelde, en er is hevig gevochten in het gebied rondom de Oranjemolen dat de codenaam ‘ Uncle Beach ‘ gekregen heeft. Rond Uncle Beach zijn er allerlei herinneringen aan de strijd die hier geleverd is.
Als je langs het water en de vestingmuur loopt, zie je daar de namen van omgekomen militairen. Het is de moeite waard om eens te lezen hoe jong ze waren toen ze hun leven gaven voor onze vrijheid.
Wat betekent vrijheid voor u / voor jou?
Als je aan het leven van Jozef denkt, hoe denk je dat hij zo trouw zijn plicht heeft kunnen blijven doen in een vreemd land met een vreemde godsdienst?
Op informatieborden lees je achtergrondverhalen over de slag om de Schelde en operatie Infatuate, waarbij de landing met amfibievoertuigen werd ingezet. In de Oranjemolen is een expositie. Naast de molen is een bunker die is ingericht zoals het tijdens de Tweede Wereldoorlog was. Elk jaar op 3 oktober wordt er een herdenking gehouden op deze plek. Daarbij wordt de bevrijding van Vlissingen herdacht.
Als je de molen bent gepasseerd, kom je langs een Duitse Biber onderzeeër. Hij is in 1950 bij Breskens opgevist, en opgeknapt. Het is een eenmansonderzeeër, de stoffelijke resten van de duikbootkapitein zijn op een Duits oorlogskerkhof in Ysselsteyn begraven. De andere inzittende heeft zijn schietstoel gebruikt en de crash van de duikboot overleefd. In 1944 waren er zo`n 40 van deze duikboten actief in de monding van de Schelde. Ze vielen niet aan, maar het zien van de telescopen zorgde voor een groot angstgevoel bij de geallieerde bevrijders. Wat ook precies de bedoeling was van de Duitsers.
Angst. Heb jij / heeft u dat weleens ervaren? Jozef moet ook angst hebben gekend. Maar je leest nergens in zijn levensgeschiedenis iets over angst. Hoe kan angst je ( geloofs ) leven beïnvloeden?
We lopen verder en komen langs een Joods herdenkingsmonument.
Dit monument herinnert aan de Joodse inwoners van Vlissingen die op 22 maart 2016 zijn weggevoerd. Door zand uit Israël in een bak voor het monument te scheppen, zijn naar Joods gebruik de overledenen in gewijde grond begraven. Dit monument brengt de mensen symbolisch terug naar de stad waar ze eigenlijk gewoon oud hadden willen worden.
Het beeld bestaat uit twee zuilen, met daarboven prikkeldraad. Het is één zuil, gebroken in twee delen. De ontwerper heeft hiermee aan willen geven hoe verscheurd het leven van de mensen die weggevoerd werden is geweest. Hij wilde dat iedereen daar iets van zou begrijpen bij het kijken naar het beeld. Alle namen die je tegemoet komen moeten je duidelijk maken hoe al die levens te gronde zijn gericht.
We lopen verder langs het standbeeld van de Vissersvrouw.
Hier zijn geen woorden nodig. Een vrouw die uitkijkt over de zee of haar man / verloofde al terugkomt van zee.
Welke gevoelens zou Jakob gehad hebben toen zijn zoon niet meer terugkwam? En toen later de broers weg waren naar Egypte?
Wacht je / wacht u weleens op God? Op welke manier doe je / doet u dat ?
Nu lopen we langs de haven waar de loodsboten uitvaren. We buigen linksaf, en lopen onder de boulevard door.
In de tunnel onder de grond vind je Kazematten.
Ze stammen nog uit 1811 en liggen op de grens van land en water. Eigenlijk is dit een monument in een monument. Ze liggen in het hart van het zogenoemde ‘ Keizersbolwerk ‘. Een onderdeel van de Vlissingse vestingswerken uit 1548. Karel de Grote, Michiel de Ruyter en Napoleon waren weg van deze Kazematten, omdat ze bijzonder strategisch lagen, aan de monding van de Westerschelde. Een kazemat is gemaakt als verdediginsbolwerk tegen vijandelijke invallen. Vaak worden er voorraden zoals munitie in bewaard. De bakkerij in de Kazematten is nog helemaal intact. Ooit werden hier 4800 broden per etmaal gebakken. We lopen even door tot we weer buiten zijn en bij het strand komen. Daar kiezen we een plek uit om even door te praten. Bij minder weer kan dat ook lopend.
Dit is een mooie plek om na te denken over over het leven van Jozef. Wat zegt deze Bijbelse persoon je / u ?
Weet je / weet u wat geestelijke vrijheid is? Zo ja, kun je / kunt u daar de Heere voor danken?
We lopen terug naar het Station Vlissingen, waar het rustig nagenieten is in het restaurant of in het gras met het zicht op de levendige sluizen.
Wow, superb weblog layout! How long have you
been running a blog for? you make blogging look easy.
The whole glance of your website is great, as neatly as the content material!
You can see similar here <a href="[Link deleted]sklep