Mattheüs 24 : 36 – 45

‘ Niemand weet wanneer die dag en dat uur aan zullen breken. Ook de engelen en de Zoon niet, alleen de Vader weet het. Zoals het was in de dagen van Noach, zo zal het zijn wanneer de Zoon des mensen komt. Want zoals men in de dagen voor de vloed alleen maar bezig was met eten en drinken, met trouwen en uithuwelijken, tot aan de dag waarop Noach de ark binnenging, en zoals men niet wist dat de vloed zou komen, totdat die kwam en iedereen wegnam, zo zal het ook zijn wanneer de Mensenzoon terugkomt. Dan zullen er twee op het land aan het werk zijn, van wie de één zal worden weggenomen, en de ander zal worden achtergelaten. Van twee vrouwen die samen aan de molen draaien, zal de een worden aangenomen, en de ander worden verlaten. Wees dus waakzaam want jullie weten niet op welke dag jullie Heer komt. Besef wel: als de Heer des huizes had geweten in welk deel van de nacht de dief zou komen, dan zou hij wakker gebleven zijn, en niet in zijn huis hebben laten inbreken. Daarom moeten jullie ook klaarstaan, want de Mensenzoon komt op een tijdstip waarop je het niet verwacht. Wie is die betrouwbare en verstandige dienaar die de heer heeft aangesteld om zijn huispersoneel op hun tijd te eten te geven? Gelukkig die dienaar die daarmee bezig is, wanneer zijn Heer komt. ‘ ‘ 

In het verhalende gedeelte dat aan de vijfde en laatste reden van Jezus voorafgaat ( H 24 – 25 ), is Jezus Zijn huis, de tempel binnengegaan. ( 21 : 12 – 16, 23 ). In Matth. 24 : 1 verliet Hij het tempelcomplex, en vanuit de omstanders drong zich de vraag naar de toekomst van de tempel op.  

Jezus en Zijn leerlingen hadden niet hetzelfde beeld van de tempel. Terwijl de leerlingen een schitterend gebouwencomplex voor zich zagen, zag Jezus slechts de toekomstige ruïnes. ( 24 : 1 – 3).

 

In twee vrijwel identieke beschrijvingen ( vs 4 – 14 / vs 15 – 35 ) kondigde Jezus het toekomstige lijden aan, de verwoesting van Jeruzalem en van de tempel. Het lijden en de verwoesting waren voorboden van het einde van de wereld. Want Gods oordeel in 70 over het volk van het oude verbond, kondigde het toekomstige oordeel over de hele mensheid aan. Het waren tekenen van de aankondiging van dit einde. 

Elke gelovige loopt het gevaar om zich van de Heere Jezus af te laten leiden. Daarom moet een christen opgeroepen worden om waakzaam te blijven. De Grote Dag komt eraan! De gelijkenissen die Jezus hier gebruikte onderstrepen deze noodzaak om gereed te zijn voor de Terugkomst. 

Elke christen weet dat wij in de eindtijd leven. Die tijd was al aangebroken toen de Heere Jezus naar de hemel was teruggegaan. Wie terugkijkt, realiseert zich dat dit  feit alweer eeuwen geleden is. Hoewel het zeker is dat de Heere Jezus terugkomt, weet toch niemand  wanneer dit zal zijn. Niemand, zelfs de engelen in de hemel weten het niet. Alleen de Vader weet het.  Het einde van de wereld zal volkomen onverwachts plaatsvinden. 

In de Joodse literatuur en hier in dit schriftgedeelte staan de mensen uit de tijd van Noach symbool voor degenen die het Goddelijk oordeel niet aan zien komen. Zoals het in de tijd van Noach was, zullen alle mensen volkomen toegewijd zijn aan hun dagelijkse bezigheden. Ineens zal dan het einde er zijn.( lees de verhalen over Noach nog eens na ) 

De zondvloed was niet alleen voor de vroege kerk, maar ook voor mensen van alle generaties en tijden een waarschuwend voorbeeld. Zoals het ineens vanuit het luchtledige begon te regenen, en niet meer ophield, zo zal het einde van de tijd aanbreken. De terugkomst van de Messias op de wolken van de hemel zal als een blikseminslag bij heldere hemel inslaan en inbreken op ons leven.  De woorden die de grondtaal hier bezigt, geven aan dat de dat van het oordeel niet verwacht zal worden, en de tekenen die aangeven dat die dag komt, ook niet. We kunnen er dus zeker van zijn dat wij er ook geen erg in zullen hebben. 

De oordelen van de Heere vinden hun climax in de laatste grote scheiding, die definitief is. Dit oordeel gaat boven het natuurlijke wereldgebeuren uit. Mattheüs beschrijft dat er twee mannen op de akker aan het werk zullen zijn. Er zullen ook twee vrouwen aan het malen zijn in de molen. De mannen en vrouwen zullen er zo op het eerste gezicht precies eender uitzien, maar toch zal er innerlijk een wezenlijk verschil zijn, voor God. 

Het hart van de ene mens heeft God lief, dient, en eert Hem in alles wat hij of zij doet. Het hart van de andere mens is op de aarde gericht, en vergeet God. Eert en dient Hem niet. Geeft Hem niet de plaats die Hem toekomt in zijn leven. Niemand ziet het verschil, dan God alleen. De ene mens zal worden meegenomen voor het oordeel, de andere mens zal niet geoordeeld worden. De tekst gaat verder met een belangrijk advies. 

Jezus zei dat die dienaar door God goedgekeurd zal worden, die zich met Gods missie bezighoudt wanneer die dag aangebroken zal zijn. Dit is de dienaar die gereed staat. 

Betekent dit dat we nooit uit mogen rusten en helemaal niets doen? Nee, het betekent dat ons hart ten allen tijde gericht is op de Heere God. 

 

2 responses to “Mattheüs 24 : 36 – 45

  1. You are really a good webmaster. The web site loading speed is incredible.
    It kind of feels that you are doing any distinctive
    trick. Moreover, the contents are masterpiece.

    you’ve done a magnificent task on this subject! Similar here:
    <a href="[Link deleted]online and also here: <a href="[Link deleted]online

Geef een reactie