La cathédrale de Bayeux

We lopen de schitterende kathedraal van Bayeux binnen. Een excellent voorbeeld van Franse gotiek. De bouw van de kathedraal begon in de 12e eeuw. In juli 1077 werd de kathedraal ingewijd. Voor deze inwijding gaf bisschop Eudes de Conteville de opdracht om het beroemde Tapistre de Bayeux te maken. Het unieke tapijt dat meer dan 70 meter lang is beeldt de verovering van Engeland door de Normandiërs uit. Helaas ging de kathedraal in 1105 in vlammen op. Na een grote restauratie brandde het kerkgebouw in 1160 opnieuw af. Alleen de prachtige decoratie van het schip en de crypte van de oude kathedraal bleven behouden.
De hele ruimte doet mij denken aan de Notre Dame van Parijs. De herinneringen aan de dag die ik enkele jaren geleden daar met Paula doorgebracht heb, al zwervend langs de vele schitterende fresco`s en het houtsnijwerk dat Bijbelse taferelen op kunstzinnige wijze tot uitdrukking bracht, staan me nog helder voor ogen.
Vandaag is het zondag, en er is een dienst in de kathedraal. Rustieke orgeltonen voeren ons een gewijde sfeer binnen. Langzaam lopen we de trappen van de kerk af die naar het middenschip voeren. Tot onze verrassing is de kerk zowat helemaal gevuld.
De dienst begint, er komen kinderen de kerk binnen. Ze dragen eenvoudige witte pijen, met op hun rug een heldergroene kwast als een vrolijke ketting die meedanst op hun rug.
De kinderen worden gevolgd door enkele volwassenen die gekleed zijn in dezelfde outfit. Ze stellen zich voor het altaar op. Dan begint een vrouw de dienst met helder gezang. Verrast lezen we de woorden mee:

“ Venez, chantons notre Dieu, Lui, le Roi des cieux,
Il est venu pour sauver l`humanité et nous donnons la vie.
Exulte pour ton Roi, Jérusalem, Danse de joie!

Il est venu pour nous sauver du péché ,
Exulte Jérusalem, danse de joie,
Ouie, tous esemble rejetons notre péché.
Exulte Jérusalem, danse de joie,
Dans sa bonté, tous nous sommes pardonnés,
Exulte Jérusalem, danse de joie,

Le Roi de gloire nous a donné le salut,
Exulte Jérusalem, danse de joie,
Sa majesté, nous pouvons la contempler,
Exulte Jérusalem, danse de joie.”

Verheug je Jeruzalem over je koning! klinkt het steeds opnieuw.
De preek – in rad Frans uitgesproken – is niet zo eenvoudig te volgen. We begrijpen de tekstgedeelten die over de geschiedenis van het volk Israël gaan. De als een monnik geklede predikant / pastor vertelt met groot enthousiasme het verhaal van de mopperende Israëlieten in de woestijn. ( Exodus 16 )
Ik lees het Bijbelgedeelte na, en bedenk me hoe goed de Heere is terwijl ik de woorden van Mozes in me opneem, eeuwen geleden tegen de Israëlieten uitgesproken:
“ De Heere heeft gehoord hoe u zich beklaagd. Dat is tegen Hem gericht, want wie zijn wij dat u zich bij ons zou beklagen? Vanavond zal de Heere u vlees te eten geven, en morgenochtend zult u volop brood hebben, want de Heere heeft uw geklaag gehoord. Dat is immers tegen Hem gericht, en niet tegen ons, want wie zijn wij? “

“ De Israëlieten waren nog maar een maand weg uit Egypte, deze klachten uit de mond van voormalig slaven waren nogal verbazingwekkend. Hun eerste voorraad voedsel was inderdaad op, hun krachten waren beproefd, maar waarom waren ze nu al vergeten hoe almachtig de Heere was?” Vraagt de spreker zich in rad Frans af.
De Heere gaf ondanks al het gemopper kwartelvlees en manna. Het waren tastbare bewijzen van Gods trouw en zorg voor Zijn volk. Vanaf die dag verzamelde iedere Israëliet elke dag zoveel als nodig was voor het dagelijks onderhoud van hun gezin. De één verzamelde veel, de ander weinig. Toen ze het verzamelde manna namaten bleek dat degenen die veel verzameld hadden, niet meer hadden dan een omer. terwijl degenen die weinig verzameld hadden, niet minder hadden.
Wat een geweldige God is de Heere! Bedenk ik me dankbaar. Hij zorgt dat er voor ieder van Zijn kinderen precies geestelijke voedsel genoeg is, elke dag.
Na het Amen zit mijn gomer helemaal vol.
We zingen nog wat mooie liederen en verlaten de kerk. Geen twijfel mogelijk: God is overal!

One response to “La cathédrale de Bayeux

 1. You’re truly a just right webmaster. The site
  loading pace is incredible. It seems that you are
  doing any unique trick. Furthermore, the contents
  are masterwork. you have performed a great task in this topic!
  Similar here: <a href="[Link deleted]and also
  here: <a href="[Link deleted]sklep

Geef een reactie