Exodus 19 : 14, 15

Exodus 19 : 15 

‘ Mozes, Ik kom naar je toe in een donkere wolk ‘  zei de Elohim. ‘ Dan kan iedereen het horen wanneer Ik met spreek, en zullen ze voor altijd vertrouwen in Mij hebben. “ 

De wolk was een symbool van Gods aanwezigheid ( Exodus 13 : 21 / 24 : 15 – 18 / Matth. 17 : 5 / 26 : 64 ), en tegelijkertijd een bescherming tegen de blikken van de mensen ( zie Exodus 33 : 20 ) Want alleen Mozes mocht de Elohim kennen van aangezicht tot aangezicht.

 

Toch zou het volk zoveel van hun God ervaren dat ze overtuigd zouden worden van het feit dat Hij werkelijk onder hen was. De Heere wist dat het volk een onuitwisbare indruk van Hem nodig had, om Hem later meer in stilte te kunnen blijven dienen. Op een soortgelijke manier daalde de Heilige Geest zichtbaar neer op de Heere Jezus bij Zijn doop, en hoorden ook alle mensen de stem van God, zonder dat ze Hem zagen. ( Matth. 3 : 17 ) zodat zij later, zonder dat zo`n zichtbaar teken herhaald werd, in Hem zouden geloven. Ook de komst van de Heilige Geest ging met opzienbarende tekenen en wonderen gepaard ( Handelingen 2 : 1 – 4 ), zodat de mensen dit wonder nooit zouden vergeten, en in staat gesteld werden om God later in Geest en waarheid te dienen ( Handelingen 2 : 43 – 47 ). 

Mozes moest het volk de opdracht geven om zich te heiligen. Ze moesten weggeroepen worden uit hun alledaagse bezigheden om zich met de Heere op te houden in meditatie en gebed en zo de wet van de mond van God eerbiedig en in de juiste geestesgesteldheid te ontvangen. Het hart van het volk moest tot God naderen. Als teken van daarvan moesten ze hun kleren wassen. Dit wassen was het uiterlijke teken van de reiniging van hun hart en ziel. 

Terwijl de Israëlieten zich heiligden en reinigden werd de berg Sinaï afgezet met een lijn of gracht rondom de voet van de berg, zodat niemand het heilige gebied dat de Heere geannexeerd had, zou betreden. Wie het toch deed, moest gedood worden.  ‘ Pas als het geluid van de ramshoorn klinkt, mogen de mensen de berg opgaan ‘ zei Jahweh. Opnieuw bracht Mozes de bevelen en restricties van God heel precies over. 

‘ Zorg ervoor dat jullie overmorgen gereed zijn ‘ en jullie mogen ook niet met jullie vrouwen slapen in die tussentijd ‘ zei Mozes. Niet dat de huwelijksgemeenschap op zichzelf door de Heere werd afgekeurd, maar om te voorkomen dat de Israëlieten ritueel onrein zouden worden. ( zie Lev. 15 : 18, 21 / 1 Sam. 21 : 4,5, 6 ). Deze voorwaarde had als doel om te voorkomen dat de Israëlieten zouden worden besmet met Kanaänitische religieuze praktijken waarin allerlei vreemde vruchtbaarheidsrituelen centraal stonden.  

Zoals Mozes zei, zo gebeurde het. Door alle religieuze bepalingen en de afsluiting van de berg wordt op krachtige wijze onderstreept dat de Heere God volkomen anders is dan wij mensen zijn. Dit ‘ anders zijn ‘ moet ons niet van Hem vervreemden, want het is uiteindelijk troostrijk omdat alleen iemand die onze menselijke eigenschappen en beperkingen overstijgt verlossing kan brengen voor Israël en de wereld. Pas na het langdurige geluid van de ramshoorn mocht het volk dichterbij komen. 

2 responses to “Exodus 19 : 14, 15

 1. Wow, awesome blog structure! How lengthy have you been blogging for?
  you made blogging glance easy. The overall look of your
  site is fantastic, let alone the content material! You can see similar here
  <a href="[Link deleted]

 2. Hello there! Do you know if they make any plugins to help with SEO?

  I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not
  seeing very good results. If you know of any please share.

  Cheers! I saw similar blog here: <a href="[Link deleted]List

Geef een reactie