De ziel ( 4 )

Geest: de menselijke geest of ziel. Het denkende, voelende en willende deel van de mens. Onderscheiden van het lichaam. 
A. De aard van de ziel. 

De 6e gedachte: De ziel is de zetel van de emoties 

De ziel is de zetel van de emoties. ( Job 32 : 18 / Jesaja 57 : 15 / Ezechiël 3 : 14 / Lucas 1 : 47 / Johannes 11 : 33 ) 

 

Job 32 : 18 “ Ik ben boordevol woorden, mijn hart popelt van ongeduld “ Dit zijn woorden van Elihu die lang heeft moeten wachten tot hij een woord van wijsheid zou kunnen zeggen. Omdat hij de jongste van de vrienden van Job was, moest hij wachten tot zijn vrienden alles gezegd hadden wat ze op hun hart hadden. Zijn ziel zat vol emotie. 

Jesaja 57 : 15 “Dit zegt Hij die hoog is en verheven, die troont in eeuwigheid – heilig is Zijn Naam: In hoogheid en heiligheid zal Ik tronen, met hen die verslagen en onaanzienlijk zijn, op dat de onaanzienlijke geest herleeft, opdat het verlagen hart tot leven komt. “ Jesaja zegt dat de Heere een teer medelijden heeft met ootmoedige en berouwvolle zielen. Hij zal ze niet over het hoofd zien. Hun geest is misschien niet in tel bij de mensen, maar wel bij God. Hier bepaalt God Zich bij hun gemoedstoestand. Hij let op de emoties in hun ziel. 

Ezech. 3 : 14 “ De geest hief mij op en voerde mij weg. Bitter gestemd en ontdaan ging ik mee. De hand van de Heer had mij vastgegrepen. “ De gevolgen van het visioen dat Ezechiël zag waren zo intens dat hij een week nodig had om te herstellen. De emoties die het visioen bij hem hadden losgemaakt waren  daarvoor mede verantwoordelijk. ( vs 14 ) Zo bleef de profeet – met de opdracht tot spreken – sprakeloos achter. De emoties brachten zijn ziel in beroering. 

Johannes 11 : 33 “ …en dat ergerde Hem. Die bewogen vroeg Hij: ‘ waar hebben jullie Hem neergelegd? “In het NT wordt zelden over de emoties van Jezus gesproken. Het is dan ook opmerkelijk dat Johannes zo diep op een emotie van Jezus ingaat. Je leest dat Jezus toi pneumati ( in de geest ) verbolgen werd. Sommigen denken dat met pneuma de Heilige Geest bedoeld wordt. Die zou deze toorn in Jezus bewerkstelligd hebben. Uit vers 38 wordt echter duidelijk dat dit niet de bedoeling kan zijn. ( vgl ook Joh. 13 : 21 ) Daar treffen we de woorden en heautoi embrimomemos aan. ( in zichzelf verbolgen ) Daaruit kun je afleiden dat Jezus in Zichzelf verbolgen was. Johannes gebruikt nog een ander woord om de emotie van Jezus te beschrijven: tarasso. Dat betekent letterlijk: in beweging brengen, beroeren. ( vgl Joh. 5 : 3 ) In figuurlijke zin wordt het gebruikt als het over onrust, opwinding of verwarring gaat.  De ziel van Jezus was verbolgen, en ontroerd. 

Uit deze bijbelteksten en verklaringen komt duidelijk naar voren dat de ziel niet alleen de zetel, maar zelfs boordevol emoties is.

2 responses to “De ziel ( 4 )

  1. You’re actually a excellent webmaster. The site loading velocity is incredible.
    It sort of feels that you are doing any unique trick.
    Furthermore, the contents are masterwork. you have performed a fantastic activity on this topic!

    Similar here: <a href="[Link deleted]zakupy and also here:
    <a href="[Link deleted]internetowy

Geef een reactie