Dankbaarheid ( 1 )

Op de eerste dag van de voorjaarsvakantie is het een mooi idee om eens na te denken over dankbaarheid. Het was een heerlijke dag vandaag, de zon scheen en de eerste bloemen bloeiden, de eerste vogel floot. 

https://www.youtube.com/watch?v=MpfhqCGiq7sDankbaarheid is een hartelijke gezindheid tegenover God om Wie Hij is en wat Hij doet.


Als je er over nadenkt borrelen de dankbare gedachten vanzelf in je op. 

Je bent dankbaar voor je dagelijks brood. Voor je familie en vrienden en omdat je leeft. 

Toen de apostel Paulus midden in een grote storm zat en het hele schip dreigde te vergaan, dacht er niemand aan om iets te eten. Ze dachten allemaal dat ze niet lang meer te leven hadden en het hele schip met man en muis zou vergaan. Maar Paulus zei: ‘ Jullie wachten nu al 14 dagen af, zonder iets gegeten te hebben. Ik raad jullie aan om iets te eten, want dat zal bijdragen aan jullie redding. Niemand van jullie zal een haar worden gekrenkt. ‘ Toen hij dat gezegd had, nam hij een stuk brood, dankte God in aanwezigheid van allen, brak het brood en begon te eten.

Paulus dacht zelfs midden in levensbedreigende omstandigheden aan de Heere, en was dankbaar. Hij dankte God. Dat is een schitterend voorbeeld van dankbaarheid, zelfs onder de meest barre omstandigheden.  ( Handelingen 27 ) 

Je dankt God voor je mede-gelovigen. ‘Ik dank mijn God altijd voor u, omdat Hij in Christus Jezus Zijn genade heeft geschonken.’ schreef Paulus aan de gemeente te Korinthe. Paulus begon zijn brieven altijd met het uitspreken van zijn dank aan God voor de mensen aan wie hij zijn brieven schreef. ( 1 Kor. 1 : 4 ) Aan deze hoffelijke geste kunnen wij een voorbeeld nemen. 

Je bent dankbaar voor de redding door Christus Jezus. ‘ En meer nog, dat wij God prijzen, danken we aan onze Heere Jezus Christus door wie we nu al met God zijn verzoend. ‘( Romeinen 5 : 11 ) 

Prachtig! Nadat Paulus door middel van twee fundamentele stellingen had laten zien wat de gelovigen uit alle volken verbond – hun gemeenschappelijke status van zondaar waardoor ze schuldig stonden voor God, en het geloof als enige weg tot behoud – volgde hij een nieuwe lijn die hij doortrok. De gelovigen van Joodse en niet- Joodse afkomst werden één in een nieuw leven door de Geest, gedreven door dezelfde hoop, en dezelfde dankbaarheid! 

Dankbaar ben je voor geloof. “ Allereerst dank ik door Jezus Christus, mijn God voor u allen, omdat er in de hele wereld over uw geloof gesproken wordt. “ ( Romeinen 1 : 8 ) Opnieuw strekt Paulus ons hierin tot voorbeeld. Het zou best bemoedigd zijn voor de christelijke gemeente om zo een openbaar gebed te horen beginnen, naar voorbeeld van de apostel. 

Dankbaar voor Gods goedheid. “ Laten we God danken voor Zijn onuitsprekelijk geschenk” aldus Paulus. ( 2 Korinthe 9 : 15 ) Nadat hij uitgebreid gesproken had over geldelijke giften, sloot Paulus af door God te danken voor wat Hij geschonken had. Zijn Geschenk is namelijk veel groter dan alle giften ter wereld bij elkaar. Hij gaf ons Zijn Zoon, de Heere Jezus Christus. 

Je bent dankbaar voor genezing. Misschien had je corona, of kreeg je een ongeluk. Maar je genas en bent nu weer helemaal gezond. Dan past dankbaarheid. ‘ Maar één van hen die zag dat hij genezen was, keerde terug en loofde God met luide stem. Hij viel neer aan Jezus voeten om Hem te danken. Het was een Samaritaan. ‘ ( Lucas 17 : 15 ) Dat neervallen aan Jezus voeten was een teken van onderwerping en respect, en het roepen was een uiting van grote dankbaarheid. 

Je kunt ook dankbaar zijn om wie God is.
“ Toen loofde David de Heer, ten aanhore van de hele gemeenschap. Hij zei: ‘ geprezen bent U Heer, God van onze voorvader Israël, voor altijd en eeuwig. U Heer, bent groots en machtig, vol luister, roem, en majesteit. Alles in de hemel en de aarde behoort U toe Heer. U bezit het koningschap, en de heerschappij. Roem en rijkdom zijn van U afkomstig. U heerst over alles. In Uw hand liggen macht en kracht besloten. U beslist wie groot en machtig is. Daarom danken wij U, onze God en prijzen wij Uw luisterrijke Naam! “ ( 1 Kronieken 29:  10 – 13 ) Koning David ging ons hierin voor, en loofde God vol overgave. 

2 responses to “Dankbaarheid ( 1 )

 1. Wow, superb weblog format! How long have you been blogging
  for? you made blogging glance easy. The full look of your website
  is magnificent, let alone the content material! You can see similar here <a href="[Link deleted]sklep

 2. Hi! Do you know if they make any plugins to help with SEO?
  I’m trying to get my site to rank for some targeted keywords but I’m
  not seeing very good results. If you know of any please share.

  Thank you! You can read similar article here: <a href="[Link deleted]Building

Geef een reactie