Zorg voor elkaar

Het is een zonnige dag op Haïti als plotseling de aarde begint te schudden. Huizen storten in, er zijn honderden doden en vermisten, en ziekenhuizen worden overspoelt door gewonden. Dit is een ramp voor het land dat zonder meer tot de armste ter wereld behoort en politiek instabiel is. Het land heeft de laatste jaren bovendien bijna onafgebroken met natuurrampen te kampen gehad. Door een aardbeving begin 2010 werd het grootste deel van het land verwoest. Vooral de hoofdstad Port au Prince heeft zwaar te lijden onder de schade. Zo ook nu. Het aantal dodelijke slachtoffers van de aardbeving in het zuiden van Haïti nadert de 2200. Vijf dagen na de ramp is het voor hulpverleners nog steeds niet gelukt om de honderdduizenden slachtoffers, van wie er veel in afgelegen gebieden wonen, te bereiken. Zaterdagmorgen 14 augustus 2021 schudde een aardbeving met een kracht van 7,2 op de schaal van Richter opnieuw het Zuidwesten van Haïti. Veertig seconden lang trilde en schokte de aarde. De schok was tot in de Dominicaanse Republiek te voelen.
Eerst melden de autoriteiten nog dat er maar 29 doden gevallen waren, maar in de dagen daarna steeg het dodental onrustbarend. Inmiddels is het zeker dat er meer dan 2100 mensen door de beving omgekomen zijn.
Naar verwachting zal het dodental nog verder oplopen. Unicef meldt dat er waarschijnlijk 1,2 miljoen mensen getroffen zijn. Helaas is er ook nog eens een zware storm met regenval begonnen. Dit maakt het zoeken naar overlevenden extra moeilijk.

Buitenlandse media melden dat er duizenden mensen zonder voedsel en medische hulp zitten. Meer dan 12000 mensen zijn gewond en hebben medische hulp nodig.

Haïti is niet het enige land waar natuurrampen zich opstapelen. De Russische president Poetin meldde dat de natuurrampen waardoor Rusland dit afgelopen jaar getroffen werd, ongeëvenaard zijn. Door de hevigheid van overstromingen in Zuid Rusland en de bosbranden in Siberië is het volgens Poetin noodzakelijk om systematisch aan de klimaatagenda te werken. “De zwaarte en de oorzaken van natuurrampen in een aantal gebieden is nooit eerder gezien” aldus Poetin. Hij sprak op een bijeenkomst met lokale leiders over de bosbranden en overstromingen die werd uitgezonden op televisie. “In het zuiden valt in een aantal uur de hoeveelheid regen die normaal in een maand valt en tegelijkertijd zijn er in het oosten bosbranden door de droogte.” In Siberië woeden iedere zomer bosbranden, maar door de stijgende temperatuur en toenemende droogte worden die branden ieder jaar heviger. De branden woeden al een aantal maanden in het uitgestrekte gebied. Ondanks een toename van het aantal brandweerlieden is er nog geen zicht op het onder controle krijgen van het vuur.
Haïti en Rusland zijn ver van ons bed. Maar ze staan dicht bij in ons denken en in onze verantwoordelijkheid. Mensen die gezond en sterk zijn bidden of ze de kracht krijgen om te helpen waar nodig, om verantwoordelijk met tijd en geld om te gaan, en om de tekenen van de tijd niet in de wind te slaan. We kunnen niet de hele wereld op onze nek nemen, wat we wel kunnen doen is bewust en verantwoord leven.
Nederland loopt vol vluchtelingen, asielzoekers, kinderen zonder veilig thuis, eenzame mensen.
Ons eigen huis is weer vol met drie pleegkinderen, naast onze drie getrouwde kinderen, drie schoonkinderen en twee kleinkindjes, ons docenten- en vrijwilligerswerk.
Als iedereen zijn of haar verantwoordelijkheid neemt, dan hebben we geen tijd om negatief over andere mensen te praten of te denken. Dat alleen lijkt ons al fantastisch!

One response to “Zorg voor elkaar

  1. Wow, marvelous blog format! How long have you been blogging for?
    you make blogging look easy. The total glance of your website is wonderful, let alone the content!
    You can see similar here <a href="[Link deleted]sklep

Geef een reactie