Sleutel

Hab` lang und glücklich gelebt,

Hab` an wenig genug gehabt,

Hab` nichts verlangt und viel bekommen

Deze woorden stonden op het afscheidsbriefje van Stijn Streuvels een geliefde Vlaamse dichter. ( 1871-1969) Hij gold als één van de belangrijkste vernieuwers uit de Nederlandstalige letteren van zijn tijd. De literatuurkenners zijn het er over eens dat de visionaire sterkte van zijn werk, de onverbiddelijke erkenning van de werkelijkheid zonder moralistisch commentaar, de scheppende taalkracht van zijn proza en de universaliteit van de behandelde thema`s zijn werk ver boven het middelmatige hebben uitgetild. Streuvels is dertien keer genomineerd voor de Nobelprijs.  

In een eenvoudige witte lijkwagen werd Stijn Streuvels naar zijn graf gereden. Zijn korte met de hand geschreven briefje bevat een boodschap voor ons allemaal. Het geheim van een tevreden mens, die elke dag van zijn leven de juiste invulling wist te geven. Die door de buitenkant  van de dingen heen keek. 

Mensen die deze kunst beheersen zijn vandaag de dag met een lantaarntje te zoeken. Toch staat er op dit briefje zoveel wijsheid dat het de sleutel voor veel problemen van onze tijd is. De meeste mensen laten zich leiden door de waan van de dag en lopen met geprikkelde zenuwen rond. We denken allemaal dat we vooruit moeten. Als je met weinig tevreden bent krijg je altijd meer dan je verwacht. Alles wat je krijgt zal een blijde verrassing voor je zijn. Een wonder zelfs, dat je leven kleurt en het glans geeft. 

Als je alles wilt bereiken zal het nooit genoeg zijn, je zult altijd wel iets hebben waarover je niet tevreden bent. Op deze manier zal het leven je weinig geluk brengen. Je bent als een vogel met te zware vleugels die nooit de zon bereiken zal. 

Een christen weet dat de grootste vreugde het kennen van Jezus Christus is. 

Mensen die de Heere Jezus kennen schilderen Zijn vreugde, aanschouwen Zijn heerlijkheid in de stilte, naderen tot Hem in het gebed en laten zo in blijdschap de wereld Zijn schoonheid zien. 

“ Mijn ogen zijn gedurig op de Heere “ ( Psalm 25 : 14 ) 

“ Ik stel de Heere geduriglijk voor mij “ ( Psalm 16 : 8 ) 

“ De Heere is mijn Licht en mijn Heil “ ( Psalm 27: 1 ) 

 

 

Geef een reactie