Psalmen 12 – Woorden hebben kracht

De woorden van de Heer zijn zuiver als zilver, gesmolten in de smeltkuil, gelouterd tot zevenmaal toe.(Psalmen 12 : 7)

Woorden hebben de kracht om ons diep te raken. De woorden van Jezus Christus raakten de harten van de mensen, ze veranderden hun leven voor altijd. Jezus was meesterlijk in Zijn uitdrukkingen en uniek in Zijn spreken, Zijn woorden hadden levenskracht. Ineens waren er hier op aarde Zijn woorden die tot de kern van mensenharten doordrongen. Zo verging het ook mensen die door de Heilige Geest geïnspireerd werden om Gods woorden op te schrijven, of te bezingen, zoals hier de woorden van koning David. 

Waarschijnlijk schreef David psalm 12 onder Sauls regering, toen er een algemeen verval van vroomheid was in Israël. David klaagde hierover, hij had als geen ander te maken gehad met corruptie en verraad aan het hof. Veel van zijn vrienden bleken onbetrouwbaar te zijn, en werden zelfs zijn gezworen vijanden. David nam zijn toevlucht tot God omdat er niemand meer was die hij durfde te vertrouwen. David was een vogelvrij verklaard mens geworden die zich nergens meer vrij bewegen kon.Toen David eenmaal weggegaan was van het hof van Saul vond hij op een gegeven ogenblik een veilig heenkomen in een grot in de buurt van Adullam. De grot Aid- El – Ma die ongeveer 20 kilometer van Bethlehem ten zuidwesten van Jeruzalem lag. Deze grot was moeilijk te bereiken op de helling van het dal van de Wadi es- Sunt, de Terebintenvallei waar David Goliath verslagen had. Toen zijn broers en overige familieleden hoorden waar David was, voegden ze zich bij hem. Ook allerlei mensen die in moeilijkheden zaten, schulden hadden, of verbitterd waren sloten zich bij hem aan. David werd hun aanvoerder. Het was in totaal een groep van ongeveer vierhonderd man. Heel goed mogelijk dat David deze psalm toen gedicht heeft. Als je even goed nadenkt over de situatie waarin de meesten van zijn mensen zich bevonden, kost het niet veel moeite om de woorden van psalm 12 te begrijpen. Mensen in moeilijkheden hadden ruzie of twistgesprekken achter de rug, mensen in schulden hadden de deurwaarder op hun stoep zien staan, en verbitterde mensen hadden veel bittere woorden gehoord en gesproken. 

Tegenover alle slechte woorden die de mensen spraken, stonden de woorden van God, die door David aangemerkt werden als woorden van zilver, in de smeltkuil gesmolten en tot zevenmaal toe gelouterd. Deze handeling verwees naar een oud proces voor metaalverwerking waarbij zilver wordt gesmolten in een smeltkuil om te kijken of het onzuiverheden bevat en – als dat zo is – deze te verwijderen. Dit proces hoeven Gods woorden niet te ondergaan.  Zijn woorden zijn altijd duidelijk, betrouwbaar en voor honderd procent begrijpelijk. 

“ Gods Weg is volmaakt. Het Woord van de Heer is zuiver. Een Schild is Hij voor allen die bij Hem schuilen. “ ( Psalm 18 : 31 ) 

“ Uw Woord is volkomen zuiver, Uw dienaar heeft het lief. “ ( Psalm 119 : 140 ) Dat Woord van God is volkomen gezuiverd van alle overbodigheden en heeft laten zien wat het waard is. 

“ Uw Woord is volkomen betrouwbaar, elk van Uw voorschriften rechtvaardig en eeuwig!  “ ( Psalm 119 : 160 ) 

 

4 responses to “Psalmen 12 – Woorden hebben kracht

 1. Heya! I’m at work browsing your blog from my new iphone 4!
  Just wanted to say I love reading your blog and look forward to all your posts!
  Carry on the great work! I saw similar here: <a href="[Link deleted]online

 2. Hello! Do you know if they make any plugins to help with Search Engine
  Optimization? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but
  I’m not seeing very good results. If you know of any please share.
  Appreciate it! You can read similar text here: <a href="[Link deleted]sklep

Geef een reactie