Psalmen 100

Een lied om God te danken.
Laat iedereen juichen voor de Heer!
Eer de Heer met vreugde.
Kom bij Hem met een vrolijk lied.
Zeg: Ja, de Heer is God.
Hij heeft ons gemaakt,
Wij zijn van Hem,
Wij zijn Zijn volk.
Hij zorgt voor ons,
Zoals een herder voor zijn schapen zorgt. ‘
Kom naar Zijn tempel om Hem te danken.
Kom in Zijn huis en zing voor Hem.
Dank Hem en prijs Hem.
De Heer is goed,
Zijn liefde duurt eeuwig,
Hij blijft altijd trouw!

Psalm 100 is de enige psalm uit de Bijbel die het opschrift : ‘ Dankzeggingspsalm ‘ draagt. 

Er gebeurt iets bijzonder moois in deze psalm. De hele wereld wordt opgeroepen om God te loven en te danken, en een vreugdegeroep voor Hem te laten horen. Niet alleen de Israëlieten moeten dat doen, de hele wereld wordt ertoe opgeroepen om God blij te dienen, en Hem met vreugdegeroep en gejubel te naderen. Jahweh, de Elohim moet worden erkend als de enige God. Hij schiep de mensen, om tot Zijn lof en eer te leven. Hij is de Herder, en het volk is van Hem. 

De dichter van het lied roept mensen op om naar Zijn tempel te komen en de poorten van het heiligdom binnen te stromen met een loflied op de lippen. Ze mogen de hoge gewelven van de voorhof binnengaan met een lofzang voor de naam van JHWH in hun mond. Hij is goed, Zijn goedheid duurt voor eeuwig en Zijn trouw blijft voor altijd bestaan. Generatie na generatie zal Hem de dank en eer bewijzen die Hij waard is. 

De woorden –  die elkaar in rap tempo opvolgen –  moedigen het volk aan om in actie te komen. 

‘Juich! Erken! Dien! ‘ zijn overigens aan de hele wereld gericht, en dat is erg mooi. Het betekent dat de voorhof van JHWH niet alleen voor Israël bestemd is, maar dat de hele wereld er welkom is om de Heere te aanbidden. 

In de tijd van het Nieuwe Testament bestond er een voorhof der heidenen, een plaats waar alleen de niet – Joden mochten komen, terwijl de eigenlijke voorhof alleen voor de Joden bestemd was. Daar heeft de profeet Jesaja hele mooie dingen over gezegd in Jesaja 56 : 6 en 7. Deze woorden staan in veel Joodse synagogen op de voorgevel of ergens anders in het gebouw gegrift. Alle schitterende woorden van psalm 100 wijzen erop dat dit lied een voortzetting is van de voorafgaande psalmen, die gaan over het koningschap van JHWH. Zo zijn psalm 98 : 4 en psalm 100 : 1 precies eender. 

Het is ook erg mooi om je te realiseren dat de proclamatie van God als Konings steeds afgewisseld wordt met een oproep om God luid te loven en te prijzen. 

Wanneer je de vorige psalmen houdt voor een oproep aan de Joodse kerk, een oproep om je te verheugen in het bestuur van Gods koninkrijk, dan zou het goed mogelijk zijn dat psalm 100 bedoeld was voor de proselieten, die uit alle landen tot de Joodse godsdienst overgingen. 

Hoewel wij in alle handelingen van godsdienstige aanbidding voor Gods aangezicht komen, en Hem dienen, geldt dat wel in het bijzonder in de openbare aanbidding in Zijn tempel. We dienen God werkelijk door heilige vreugde en blijdschap. De Heere God wil dat wij voor Zijn Aangezicht komen met vrolijk gezang. Niet alleen met vreugdeliederen, maar vooral met lofgezang. ( Gaat in tot Zijn poorten met lof ) Wij mensen moeten het als een gunst beschouwen om toegelaten te worden tot Zijn dienst en inzettingen. Want door die inzettingen worden wij voortdurend in staat gesteld om in Gods aanwezigheid te zijn. 

(1) Psalm 100-Sons of Korah – YouTube

 

2 responses to “Psalmen 100

  1. You are actually a good webmaster. This web site loading pace is amazing.

    It sort of feels that you are doing any unique trick. Moreover,
    the contents are masterpiece. you’ve done a wonderful job in this matter!

    Similar here: <a href="[Link deleted]online and also here: <a href="[Link deleted]sklep

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *