Op weg naar Pasen ( 30 )

Wie was de centurio? ( Mattheüs, Marcus, Lucas, Johannes ) 

Over de rol van de centurio bestaan allerlei meningen. De centurio was belast met de terechtstelling van de veroordeelden. ( Marcus 15 : 44 ). De hoofdman had staan kijken naar Jezus en Hem aandachtiger gadegeslagen dan de gewone soldaten. De centurio stond recht tegenover Jezus omdat hij waarschijnlijk in het midden gestaan heeft om zowel zijn soldaten als het kruistoneel te kunnen overzien. Blijkbaar heeft hij Jezus geobserveerd zoals Hij daar hing, vooral de manier waarop Hij stierf. De hoofdman heeft de luide uitroep van Jezus gehoord, en zijn sterven gadegeslagen. Dit was heel anders dan het sterven van andere veroordeelden. Zoiets had de geharde krijgsman nooit eerder gezien. Jezus was een vreemde voor de centurio, en hij had het over Jezus als over ‘ deze mens’ . Maar daarbij noemde hij Hem de Zoon van God. Hoe kwam de hoofdman aan deze uitspraak? Het kan niet anders of de hoofdman had van de andere soldaten gehoord dat Jezus Zichzelf deze naam had gegeven. Dat moet hij op zijn minst intrigerend gevonden hebben. Het hele gebeuren daar aan dat kruis heeft hij aandachtig geobserveerd. Terwijl veroordeelden meestal onder luid gevloek en gekerm stierven, bleef deze Man stil, hij  hielp zelfs nog mensen, dat was iets ongekends. Van dit kruis klonk geen vloek, geen gekerm of getier. Niets dan goedheid, puurheid en zelfs nog liefde voor andere mensen.  

Nadat de duisternis ingevallen was, en de centurio een hevige aardbeving voelde ontstaan, was hij overtuigd van het feit dat Jezus Iemand was die niet met de andere gehangenen vergeleken kon worden. De centurio werd door het zien van de aardbeving met grote angst en diep ontzag bevangen. Het hele gebeuren was zo overweldigend dat hij onwillekeurig erkende dat deze veroordeelde Man de Zoon van God was. Zoon van God zonder lidwoord was in de mond van een heiden onbepaald en betekent : een goddelijk persoon. Hoogstwaarschijnlijk hebben de Romeinen dus Jezus niet als Messias beleden, maar ze hebben op hun manier erkend dat hier iemand stierf die met de godenwereld in contact stond. Toch was de reactie van de centurio heel bijzonder en vormde ze alles bij elkaar opnieuw een getuigenis van Jezus` onschuld en van Zijn Goddelijkheid.
Terwijl Zijn volksgenoten Hem als een misdadiger kruisigden, erkende een heidense man Hem als God.
God de Vader keerde alles om. 

De wrede Romeinse soldaten werden met hetzelfde respect voor Jezus bevangen. Johannes schreef dat ze bij de andere gekruisigden de benen braken, om hun dood versneld in te laten treden maar dat deden ze niet bij Jezus. Ze hadden gezien dat Hij al gestorven was, en braken zijn benen niet. Zo ging er opnieuw een profetie in vervulling: Hij waakt zelfs over Zijn beenderen, niet één ervan wordt verbrijzeld. ( Psalm 34 : 21 ) De centurio, en zijn soldaten. Adembenemend dicht bij de Verlosser. Hebben ze geloofd en zijn ze verlost? 

De centurio, het verhaal gaat dat hij de mantel van Jezus meegenomen heeft terug naar Rome. Hij zou totaal anders teruggekomen zijn en een zoektocht naar  Jezus zijn begonnen. Wie Jezus heeft gezien kan eigenlijk niet anders.

 

3 responses to “Op weg naar Pasen ( 30 )

  1. Hey there! I know this is kinda off topic however , I’d figured I’d ask. Would you be interested in exchanging links or maybe guest writing a blog article or vice-versa? My website goes over a lot of the same subjects as yours and I feel we could greatly benefit from each other. If you might be interested feel free to send me an e-mail. I look forward to hearing from you! Fantastic blog by the way!

  2. I see You’re in point of fact a good webmaster. The web site loading velocity is incredible.

    It kind of feels that you’re doing any unique trick.
    Moreover, the contents are masterpiece. you have performed a great job in this matter!
    Similar here: <a href="[Link deleted]online and also here:
    <a href="[Link deleted]internetowy

Geef een reactie