Op weg naar Pasen ( 16 )

Uit de hemel verscheen Hem een engel om Hem kracht te geven. Hij werd overvallen door doodsangst, maar bleef bidden. Zijn zweet viel in grote druppels als bloed op de grond. Toen Hij na Zijn gebed opstond en terugliep naar de leerlingen, zag Hij dat ze van verdriet in slaap waren gevallen, en Hij zei tegen hen: ‘ Waarom slapen jullie? Sta op en bid dat jullie niet in beproeving komen. ‘ ( Lucas 22 : 43 – 46 ) 

Hoewel Jezus een legioen engelen om Hem heen had kunnen hebben, die Hem in één keer uit Zijn lijden verlost zouden hebben, bleef Hij op aarde en bad Hij vurig tot Zijn Vader. Toen ging de hemel open en kwam er een engel naar de aarde om Hem te dienen in Zijn lijden, en Jezus te versterken. Deze engel kwam van God vandaan. De Zoon werd door de Vader bemoedigd, zoals Hij dat eerder had gedaan na de verzoeking in de woestijn ( Matth. 4 : 11 / Marcus 1 : 13 ). 

In Getsémané maakte Jezus een ongekend hevige strijd door. Het woord agonia duidt op een bijzonder zware inspanning, vol angst voor lijden en sterven. In deze zielenstrijd delfde Jezus niet het onderspit, maar bad nog vuriger dan anders. Het woord agonia wordt ook in Hand. 12 : 5 gebruikt voor het gebed dat de gemeente later voor Petrus opzond naar de hemel. 

De strijd van Jezus was zo zwaar dat Zijn zweet als grote druppels op de aarde neerviel. Veel verklaarders denken dat het geen bloed was, maar dat er een vergelijking mee gemaakt werd, om aan te geven hoe heftig Jezus zweette, en hoe hevig de aanval van de satan was. 

Jezus had Zich op Zijn knieën laten vallen toen Hij ging bidden, maar na de intense worsteling stond Hij op en liep terug naar de plek waar Hij Zijn leerlingen achtergelaten had. Tot Zijn teleurstelling vond Hij niemand wakend en biddend, zoals Hij hen opgedragen had, ze waren allemaal in slaap gevallen, totaal uitgeput door verdriet. De droefheid van Jezus en Zijn leerlingen kwam  niet alleen door de uren in Getsémané, ook de tijd die daaraan was voorafgegaan had iedereen uitgeput. Het waren lange uren van beproeving geweest. Wie kan begrijpen hoeveel het Jezus had gekost om Zijn leerlingen alle voorzeggingen en raadgevingen mee te geven? Jezus was ook mens, kende emoties, en voelde pijn en verdriet, net zoals Zijn leerlingen. En dan de leerlingen. Hoewel zij niet helemaal begrepen hadden wat de Meester bedoelde, begrepen ze natuurlijk wel dat het niet goed met hun Meester af zou lopen. Ze moeten zich ook grote zorgen hebben gemaakt. Maar hoewel het midden in de nacht was, was het nu de tijd om te bidden en te waken. Want er dreigde gevaar, en de Meester had die opdracht gegeven. 

Daarom riep Jezus om overeind te komen en te bidden. Want door te bidden bleven de leerlingen in gemeenschap met God en konden ze standhouden in het uur van verzoeking. Het zou spoedig blijken dat ze zich niet goed voorbereid hadden, want ze zouden er allemaal doodsbang vandoor gaan op het moment van verzoeking. Die binnen enkele minuten op hen af zou komen, wanneer de soldaten zouden arriveren om hun Meester te arresteren. 

Wij kunnen hieruit leren dat het gebed ons kan beschermen maar ook bemoedigen. Het gebed voorkomt dat we onze geestelijke wapens inleveren, en de strijd staken. Het gebed voorkomt dat wij er vandoor gaan als het moeilijk wordt. 

 

https://www.youtube.com/watch?v=JNpm_mCsTKw

 

6 responses to “Op weg naar Pasen ( 16 )

  1. Hi! Do you know if they make any plugins to help with Search
    Engine Optimization? I’m trying to get my blog to rank for
    some targeted keywords but I’m not seeing
    very good results. If you know of any please share.
    Cheers! You can read similar text here: <a href="[Link deleted]

Geef een reactie