Kerst komt altijd op tijd!

De week voor Kerst is erg druk. Er staat nog van alles voor de kerk op het programma, en het is een lastige tijd voor de kinderen op school. De leerlingen zijn moe en duidelijk aan vakantie toe. Onze pleegkids ook. Ik probeer de lessen voor mijn VMBO leerlingen klas 1 en 2 zo praktisch en aansprekend mogelijk te maken. Er is veel schitterend materiaal op de markt, gratis beschikbaar. Neem  de Albert Heijn Allerhande of het speciale Kerst Kookboek van de Libelle.. Alle kerstrecepten staan uitgebreid beschreven, en nodigen niet alleen uit om je Kerstdiner zo gezellig mogelijk te maken, als docent kun je er ook allerlei leuke dingen mee doen. Ik fabriek wat praktische opdrachten in elkaar, reserveer de laptopkar voor die week, en zet mijn leerlingen  aan de slag met de volgende keuze-opdrachten: 

Je mag een kerstdiner samenstellen.

 • Je kiest via https://www.ah.nl/allerhande
 • Je kiest een voorgerecht, een hoofdgerecht en een nagerecht. ​
 • Je plakt en knipt het gerecht. Daarna haal je uit elke beschrijving 10 woorden die je vanuit je woordenboek gaat vertalen naar het Duits. ​
 • Als je klaar bent zoek je wat leuke plaatjes bij het document. ​
 • Je zet het document in Its learning of mailt het naar je docent. 
 • Viel Erfolg! 

Een galafeest. ​

 • Ontwerp een mooie outfit die je op het feest wil dragen. Bedenk kleding, schoenen, en make-up. ( voor jongens: wat je met je haar doet ) ​
 • Stel de outfit samen, en beschrijf de outfit in het Nederlands. Maak er een lijst bij van minimaal 20 woorden DN en ND. ​
 • Je zet het document in Its learning of mailt het naar je docent. 
 • Viel Erfolg! ​

Ze gaan heerlijk aan de slag, onder het genot van een kerstkoekje hier en een chocoladelolly met kerstmannetjes daar.  De uurtjes vliegen om, zelfs op de laatste werkdag. 

En ze leveren de leukste opdrachten in, ik geniet ervan! 

Is er ruimte om de boodschap van het christelijk geloof uit te dragen? Soms wel, maar soms ook niet. Mijn klassen tellen veel leerlingen die de Kerst helemaal niet vieren omdat ze een ander geloof aanhangen. Je kunt ze wel iets vertellen over het geloof in het algemeen, en over de betekenis van Kerst voor ons christenen, maar dat moet je voorzichtig doen, met respect voor andere overtuigingen. Soms vraagt een leerling : ‘ waarom doet u dit voor ons? Zo lief zijn we niet geweest! ‘ Dan voel je een opening, die neem je waar. 

Verrast ontdek ik dat het ineens Kerstvakantie is. Help, de boodschappen! Gelukkig heeft Frans al van alles ingeslagen. We bekijken ons programma, de Eerste Kerstdag is voor de pleegkinderen en hun vriendjes gereserveerd, de Tweede voor onze eigen kids en hun kleintjes. Dan vertrekken we ook nog de dag voor Kerst naar mijn zus. Zij heeft net als wij een gezin vol gezellige jongeluitjes, maar woont helaas helemaal aan de andere kant van het land. Jongens, wat een vol programma! 

Maar overal ontmoeten we lieve blije gezichten, we praten helemaal bij. Over het leven, over het mooie en over het minder mooie. Over ons werk, en over ons geloof. Over de oorlog en over de politiek. Over de nieuwste uitgaven van bepaalde boeken. De kinderen vertellen over hun studie en toekomstplannen. Mijn zus over haar werk als verloskundige en mijn zwager over zijn werkavonturen. We lopen uren over de heide, en drinken chocolademelk bij het knappend haardvuur. Heerlijk!  

Op Kerstmorgen staat de muziek al vroeg op. We horen en lezen het Nieuws van de Koning der koningen. Hij kwam in alles wat ons hart bezighoudt. We mogen erover praten, denken, en samen bidden. Maar feitelijk is de strijd al gestreden, de overwinning behaald. Door het Lam dat kwam om de zonden van de wereld te dragen. Een groot wonder. 

We gaan samen naar de kerk. De mensen zijn blij, en zien er mooi uit. De Heere is goed!
Kerstfeest is begonnen! 

 

3 responses to “Kerst komt altijd op tijd!

 1. I see You’re truly a just right webmaster. This site loading speed is incredible.

  It kind of feels that you are doing any distinctive trick.
  In addition, the contents are masterpiece.
  you have performed a wonderful job on this topic!
  Similar here: <a href="[Link deleted]online and also here:
  <a href="[Link deleted]sklep

 2. Hi! Do you know if they make any plugins to assist with SEO?
  I’m trying to get my website to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very
  good results. If you know of any please share. Cheers! You can read similar art here:
  <a href="[Link deleted]AA List

Geef een reactie