Isaac Beeckman Academy de moeite waard!

De Isaac Beeckman Academy is een bijzondere school. De website beschrijft het instituut als kleinschalig en gezellig. Dat klopt helemaal! Docenten en leerlingen zitten in een grote ruimte aan lange tafels te werken en houden er gezamenlijk pauze. De afstand tussen de twee groeperingen is er hoegenaamd niet. De klassen zijn niet groter dan 16 leerlingen, dus is er veel aandacht voor elk individu. 

Ik heb een interview besproken met Sander Bussink, de directeur en we gaan het hebben over het reilen en zeilen van de Academy. Voor de gelegenheid installeren we ons in de kleine zeer sober ingerichte spreekkamer waar Sander alleen maar te vinden is als er oudergesprekken, functioneringsgesprekken e.d. gehouden moeten worden. Verder zit hij de hele dag als rustig ijkpunt van het reilen en zeilen in zijn hoek aan de grote algemene docententafel te werken. 

Sander, wil je iets vertellen over je levensloop?
Na mijn studie ben ik in het onderwijs begonnen. Ik heb de Hogere Hotelschool gedaan, was steward. Combineerde deze baan met een functie in het basisonderwijs. Ik ging Engels en Geschiedenis studeren. Na twee jaar stapte ik over naar het Voortgezet Onderwijs als docent Engels. Tien jaar geleden begon de school te krimpen, ik verloor uren en stapte over naar de Isaac Beeckman Academie. Ik gaf eerst vier jaar les als docent Engels, daarna ben ik schoolleider geworden in Kapelle en Geldermalsen. Sinds vorig jaar heb ik voor Kapelle gekozen. 

Interessant! Waarom koos je voor Kapelle?
De school trok me aan, ik was eerst docent Engels. We hadden geen schoolleider die dagelijks aanwezig was. We hadden zelfsturende mentorenteams. Ik was drie dagen hier en twee dagen in Geldermalsen. Na drie jaar kwam er een vacature als schoolleider. Dat was wel heel anders. Eerst collega zijn, daarna schoolleider worden. Hoewel de collega`s positief waren, was het wel even wennen om leidinggevende te zijn en in je rol te groeien. Je weet bepaalde dingen, maar de functie is nieuw. Ik ben een cursus gaan volgen: working on the job. Zo groeide ik in mijn functie. Hoewel ik veel wist, zijn er ook veel zaken die je gewoon moet leren. 

Dat kan ik me voorstellen! Kun je iets vertellen over de inhoud van je werkweek?
Per schooljaar heb je een aantal vaste taken die uitgevoerd moeten worden, zoals personeelsbeleid, roosters, eindexamens, leerlingen intakegesprekken, vergaderingen en functioneringsgesprekken. Daarnaast is er ook veel ad hoc werk variërend van een vechtpartij op het station, tot de opvang van zieke collega`s, financiële zaken, inkoop, contact ouders en nog veel meer. 

We zien Sander dan ook altijd intensief werkend op zijn laptop of druk pratend in zijn spreekkamer.
Over het karakter van de school is hij uiterst bescheiden.
Ik denk niet dat we exclusief zijn, we zijn een V.O. school die vrij toegankelijk is voor iedereen. We zijn wel anders,  de leerlingen kiezen na de open dagen zelf voor deze school. Ouders kiezen over het algemeen vooral voor het kleinschalige.We zijn geen speciale school en de Isaac Beeckman levert ook geen bijzonder onderwijs. Je kent hier iedereen, en de klassen zijn op zijn hoogst 16 leerlingen groot.  Ouders kiezen voor structuur, geen lesuitval, vier vaste lesdagen, met een vast lesrooster. Elk kind wordt gezien door leerlingen en ouders. We geven aandacht en zorg aan gewone kids. Dat maakt dat leerlingen met een zorgvraag vaak prima mee kunnen komen.  De drempels zoals lesuitval, grote schoolgebouwen, hebben wij niet. Docenten kennen de leerlingen erg goed, en worden aan een vast leerjaar gekoppeld, zodat er veel contact is, dat is voor de leerlingen ook fijn. 

Ja dat merk je direct, het voelt aan alsof elke klas een beetje een groot gezin vormt.
“ Alle kansen om te groeien “ staat er op jullie website, hoe zie je dat?
Wij zijn een school van de kansen. Wij bieden HAVO, VWO, Gymnasium aan. Maar pas na leerjaar drie omdat leerlingen nog volop in hun ontwikkeling zijn tot hun vijftiende . Leerlingen hebben langer de tijd om eruit te halen wat er in zit. We zijn wat dat betreft ambitieus. Ze kunnen een HAVO kansklas doorlopen, krijgen twee jaar de tijd om te groeien en minimaal HAVO advies te krijgen. Lukt dat niet dan moeten ze de school verlaten en een andere mogelijkheid kiezen. Eigenlijk is het ons doel om leerlingen uit te laten stromen op het schooladvies dat ze van de basisschool gekregen hebben. Of een hoger advies. Het leerkracht advies groep 8 is leidend, niet de CITO toets.

Zorgen de bijzondere voorwaarden er niet voor dat leerlingen denken dat ze beter of meer zijn dan andere leerlingen?
Nee dat denk ik niet . De ll komen met plezier naar school Ze kennen elkaar goed en zijn hele dagen op school, van 9 tot 5. 

Welke impact heeft de corona-crisis gehad op de school?
Het heeft impact gehad, maar we waren razend snel met het aanbieden van online lessen. Leerlingen hadden de kans om fysiek onderwijs te krijgen. Het was een bijzondere periode. De dagindeling was totaal anders dan gewoonlijk, we hadden om de dag school en de andere dag online onderwijs bijvoorbeeld.

Zou je iets willen zeggen over de betekenis van geloven, zegt jou dat zelf iets, en hoe geeft de school daar vorm aan?
Ik ben niet christelijk opgevoed of actief kerkgaand, heb wel op een christelijke school gezeten. We doen niets met het christelijk aspect van veel kinderen, we zijn wel toegankelijk. Bepaalde aspecten komen terug in filosofie, en maatschappijleer. We hebben geen christelijke inslag zoals het CSW, maar we zijn ook niet openbaar. Alle gezindten en geloven zijn welkom. Hier in Zeeland leven veel christenen. Er  is een bepaalde doelgroep die kiest voor het reformatorisch of christelijk onderwijs. Wij kiezen voor het kleinschalige. Maar bieden leerlingen op godsdienstig niveau niets extras.

Hoe zie je de toekomst van de school? Heb je idealen of dromen?
Sander lacht even, en zegt dan:
De toekomst zie ik positief tegemoet. We bestaan bijna 10 jaar, zijn nog een jonge organisatie. Er zijn nu 8 SVPO scholen die van elkaar leren, en gebruik maken van elkaars kennis en expertise. Dat maakt dat we in alle opzichten doorgroeien. De structuur van de schoolleiding veranderd. Elke school heeft zijn eigen locatieleider.  De meeste leerlingen zijn 12 jaar als ze komen, melden zich aan en krijgen een uitnodiging. Na aanmelding is er een numerus fixus van 80 leerlingen die aan kunnen melden. We kiezen op eindadvies van de basisschool. Hebben we meer aanmeldingen, dan krijgen kids die broertjes en zusjes op school hebben voorrang. Gemiddeld komen er 180 – 200 aanmeldingen per jaar binnen. We zijn vrij vroeg met de aanmeldingen. Het concept waarmee wij werken werkt heel goed, de aandacht van de individuele docenten en mentoren maken het verschil. We besparen op het hebben van geen overhead. We willen geen privé onderwijs zijn. Willen we een locatie dicht bij het station dan krijgen we of een gerenoveerd gebouw of een splinternieuw gebouw. Het geld dat we binnenkrijgen gaat hoofdzakelijk uit naar de kleine klassen, daar hangt een kostenplaatje aan. 

Inderdaad, we zitten hier in Kapelle in het oude veilinggebouw heb ik me laten vertellen. Alles is een beetje oud, maar dat neemt niet weg dat het gezellig is, hier aan de Stationsstraat!

Hoe zou je willen dat je leven eruit ziet als je eens de deur van de school achter je sluit om iets anders te gaan doen, of om met pensioen te gaan?
Ik heb geen plannen om binnenkort iets anders te gaan doen. Je weet nooit, misschien ga ik wel weer les geven. Dat zijn de zaken waarvoor je het onderwijs bent ingegaan. De charme van deze school is dat je als leider nog steeds heel dicht bij de leerling staat, je ziet ze heel regelmatig. Maar mijn onderwijzershart blijft heftig kloppen voor het lesgeven! 

Dat is mooi, een echte leraar staat het liefst voor de klas! Daarover zijn we het helemaal eens.
We praten nog wat door over tekenen, en kunstgeschiedenis, en over muziek.
Sander hartelijk bedankt voor de tijd die je uitgetrokken hebt om eens even te sparren.
Heel veel succes in je verdere loopbaan! 

 

 

 

One response to “Isaac Beeckman Academy de moeite waard!

  1. You’re actually a excellent webmaster. The web site loading
    pace is incredible. It kind of feels that you are doing any unique trick.
    Furthermore, the contents are masterpiece. you have done a fantastic process
    in this topic! Similar here: <a href="[Link deleted]sklep and also here: <a href="[Link deleted]online

Geef een reactie