Ik ga op reis, en ik neem mee…

Vandaag hadden we de laatste lesdag voor de zomervakantie. Veel buitenlandse studenten vinden het leuk om dan een uitgebreide maaltijd klaar te maken. Als je langs de verschillende lokalen loopt zie je overal mooi aangeklede mensen aan lange tafels zitten die volgezet zijn met de mooiste, kleurrijkste gerechten. 

De studenten die ik vanmiddag heb,zijn hoofdzakelijk mannen. Zij zijn niet zo in voor al dat koken. Daarom houden we het bij een collage over de vakantie. Lang niet iedereen gaat weg, veel mensen blijven thuis in de zomervakantie. Ik leg vakantietijdschriften, Libelles, Eva`s, en Allerhandes op tafel. De vragen die ze krijgen luiden als volgt: 

  1. Hoe kies je je vakantie uit? 
  2. Wat neem je mee aan verzorgingsartikelen? 
  3. Wat neem je mee aan kleding? 
  4. Als je thuis blijft, maak je dan een plan voor de vakantie? Wat zet je allemaal op je programma? 

We beginnen met een liedje. Dat maakt slaperige mensen een beetje wakker. De meeste studenten hebben al de hele ochtend hard gewerkt. Daarna leer ik ze via een filmpje en met voorzeggen de belangrijkste uitdrukkingen aan. En tenslotte maken ze de vragen, om daarna aan het knutselen te slaan.  Er mag Arabische muziek aan, en we dansen even vrolijk de klas rond. Daarna gaan ze onder het genot van zoete hapjes aan het werk.  

https://www.youtube.com/watch?v=ahHhk05ROWo&t=307s

Het lijkt natuurlijk niet zo ingewikkeld om antwoorden te verzinnen. Maar dat is het wel. Het is erg lastig om een goede zin te maken als je de Nederlandse taal nog niet goed beheerst. Plaatjes of foto`s helpen. Met visuele voorbeelden maken ze hun vakantie sprekend. Ik geef tips hoe ze goedkoop kunnen genieten in Zeeland. En zeg dat ze vooral niet de hele dag televisie moeten gaan kijken of halve dagen uitslapen, wat sommige eenzame mensen doen. 

Aan het eind van de uurtjes hebben we onze koffers vol woorden gepakt. De vakantie kan beginnen!