Genesis 42

Genesis 42
Terwijl je in  de voorgaande drie hoofdstukken ( 39 – 41 ) kunt lezen hoe Jozef hogerop klom in de Egyptische samenleving, doen hoofdstuk 42 – 45 verslag van het weerzien van Jozef en zijn broers. Dat weerzien vindt via allerlei omwegen plaats. Het is voor iedereen een echte beproeving. Voor Jozef is het in de eerste plaats een emotionele beproeving, zoals in de tekst duidelijk naar voren komt. De gedwongen balling staat plotseling oog in oog met zijn broers, nadat hij jarenlang van hen gescheiden is geweest. Jozef krijgt nieuws over de mensen die hem het meest dierbaar zijn geweest: zijn vader en zijn jongste broer Benjamin. Voor de tien broers is de door Jozef opgelegde beproeving nog veel zwaarder. Ze worden geconfronteerd met hun eigen waarheid, dat wil zeggen, met hun eigen schuld ( voor wat ze Jozef hebben aangedaan. ) Deze schuld dwingt hen om bij zichzelf te rade te gaan. 

Maar hoewel het handelen van mensen centraal lijkt te staan, wil de tekst ons iets anders duidelijk maken: de Heere die beschikt over de geschiedenis van mensen – en Die trouw blijft aan Zijn beloften aan Abraham, Isaak en Jakob –  heeft ondanks het vergrijp van de tien broers gehandeld. Hij gebruikt het falen en het vergrijp van de broers zelfs om ervoor te zorgen dat Jakobs stam, de uitverkoren familie, via Jozef aan de hongerdood, en daarmee ook aan de dreigende verdwijning kan ontsnappen. ( zie 45 : 5 – 11 ) De toekomst ligt weer open! 

De personen in Genesis 42 lijken allemaal een idee te hebben van Gods ingrijpen in hun leven. Jozef herinnert zich de dromen uit zijn jeugd, en de broers vragen zich af waarom God zo met hen handelt. Iedereen heeft zo zijn eigen vermoedens, maar niemand weet zeker hoe het zit. Alleen de schrijver van het boek Genesis kent geen onzekerheden. Voor hem is het feit dat Jozef zijn broers weer ontmoet, en hen herkent onder de vele buitenlandse bezoekers, al een duidelijk teken van Goddelijke leiding. 

Het boek Genesis geeft weinig tot geen waardeoordelen over de handelingen van personen, maar vanuit de samenhang wordt vaak duidelijk hoe de handelingen beoordeeld moeten worden. Hier spreekt het geweten van de broers, en veroordelen zij hun eerdere handelswijze met hun broer Jozef. 

Voor Jozef betekent het ontvangen van twee dromen met dezelfde strekking ( Gen. 41 : 32 ) – evenals alle waarachtige profetie  (Deut. 18 : 22 / Jesaja 8 : 16, 17 / 41 : 22 / Hab. 2 : 3 ) – dat God ze zeker tot vervulling zal brengen! ( Gen. 41 : 32 )

6 responses to “Genesis 42

 1. May I simply just say what a relief to find a person that really understands what they are talking about on the internet.

  You actually realize how to bring a problem to light and make it important.
  More people should check this out and understand this side
  of your story. I can’t believe you are not more popular since you surely possess the gift.
  I saw similar here: <a href="[Link deleted]

 2. Howdy! Do you know if they make any plugins to help with Search Engine Optimization? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords
  but I’m not seeing very good gains. If you know of any please share.
  Thanks! You can read similar article here: <a href="[Link deleted]sklep

Geef een reactie