Gave jongeren

Corona tijd betekent dat er niet veel te beleven is. Je kunt extra tijd hebben voor studie, maar na zoveel weken thuiszitten is dat niet altijd waar je zin in hebt. Daarom ben ik erg blij om nog eens de deur uit te kunnen gaan. Momenteel geef ik les aan een groep 17 jarigen die in een entreegroep zitten. Ze vinden de theorie een hele kluif. Nieuwsgierig duik ik hun boeken in en zie allerlei leuke nieuwe lessen staan! Op een toegankelijke manier wordt de Nederlandse Grondwet uitgelegd. De belangrijkste rechten en plichten van individuele burgers, maar ook van de koning worden uitgelegd. De les wordt door een ludiek filmpje ingeleid, dat een gedeelte van de troonrede laat zien. Intussen hoor je iemand nogal plat commentaar geven op de hele setting, de outfit van koning en koningin en de troonrede. Vervolgens moeten de leerlingen over een aantal stellingen praten en hun mening geven over de vrijheid van meningsuiting, discriminatie, sociale identiteit, groepsgedrag, subcultuur en multiculturele items. Dat levert een super interessante discussie op!  Mijn leerlingen komen overal vandaan. Suriname, Syrië, Kapelle, om maar iets te noemen.  Wat een leuke lesmethode! Ik ga deze kids Burgerschap geven. We discussiëren hevig over de vrijheid van meningsuiting en het recht op privacy en nog veel meer. Ik sta versteld van de levenswijsheden die mij om de oren vliegen. Maar ook over de ruimte die ze elkaar geven. 

download

Het is mij na een lesdag al wel erg duidelijk dat deze leerlingen weer op een heel andere manier begaafd zijn dan een leerling die zich voorbereid op het wetenschappelijk of hoger onderwijs. Niet om daar iets nadeligs over te zeggen, maar deze kids weten ontzettend veel over het praktische leven van alledag. En er is nog iets: ze zijn erg invoelend naar elkaar toe. Ze kunnen niet verder werken als er iemand een time-out nodig heeft, voordat ze weten of het toch wel goed met de ander gaat. Ik ben daarvan onder de indruk. 

Als het hoofdstuk doorgewerkt is voeren we een eindopdracht uit. De jongeren zoeken uit elk werelddeel een land uit. Bij dat land zoeken ze de levensgewoonten, om vervolgens een menu samen te stellen. In de lege school staat de grote keuken mij al enkele weken leeg en eenzaam aan te kijken. Ik besluit toestemming te vragen om het portfolio in daden om te zetten, en dat mag. Dus trekken ze erop uit om de ingrediënten in te slaan voor een menu dat ze met z`n allen klaar gaan maken. 

Een supergezellige morgen is het resultaat. Ze werken keihard en leveren aan het eind van het hele festijn de keuken ook nog eens spik en span op. Ik bezie het met bewondering. Dat heb ik wel anders meegemaakt. Geweldig mooi dat God voor een grote diversiteit aan mensen en gaven heeft gezorgd. En mij al die mensen voorstelt om te leren kennen. Wat een bofferd ben ik! Ik fluit een vrolijk liedje als ik naar huis rijd. 

 

One response to “Gave jongeren

  1. You’re actually a good webmaster. This site loading pace is amazing.
    It seems that you’re doing any distinctive trick.
    In addition, the contents are masterpiece. you’ve done a great task on this matter!
    Similar here: <a href="[Link deleted]sklep and also
    here: <a href="[Link deleted]sklep

Geef een reactie