De kerk van alle eeuwen

We proberen één keer per maand een paar dagen voor elkaar te reserveren, Frans en ik. Dat is nodig als je huis altijd gevuld is met pleegkinderen.  De kids gaan naar hun eigen ouders, of ze hebben een leuk uitje naar de zorgboerderij waar allerlei leuke dingen te doen zijn. We rijden rustig langs de wegen, altijd weer verbazingwekkend hoe klein Nederland is, je bent er zo doorheen!  Als we het Groninger plaatsje binnenrijden waar we gereserveerd  hebben, is er helaas geen spoortje sneeuw meer te zien. Eigenlijk wilden we ijswad-lopen, het moet schitterend geweest zijn vorige week horen we de gids vertellen. Jammer dat het dooit, dat worden geen ijsblauwe luchten, we zullen weer gewoon in de modder zakken als we gaan lopen! We brengen onze bagage weg en slenteren het dorp door. Er wonen hier opvallend veel kunstzinnige mensen lees ik op de naambordjes van de huizen. In het piepkleine dorp tellen we drie redelijk grote kerken, bijzonder! In het midden van het dorp staat de Petruskerk. Een oeroud gebouw. Even nazoeken in een gids levert mij de informatie op dat het kerkje inderdaad uit de 15e eeuw stamt. Uit de tijd van Luther dus. Het is nogal donker weer, en de contouren van de eeuwenoude kerk doen ietwat dreigend aan. We kunnen de kerk niet in. Het interieur is erg mooi, met een bijzondere fraaie triomfboog en een rijk gedecoreerde houten kansel in Lodewijk de veertiende stijl. Op de orgelgalerij staat een bijzonder orgel ( Leichel ) uit 1901 waarop regelmatig gespeeld wordt. Ik duik even op internet en vind er een filmpje over de kerk en het orgel.

 

We slenteren om het gebouw heen en zien verwijsbordjes naar de “ Domies Toen “ . Vroeger de tuin van de predikant. Ooit stond daar een enorme pastorie, maar er is niets meer van over. Even verderop staat ook een mooi gebouw dat “ het gebouwtje voor Godsdienstonderwijs “ heet. Het stamt uit 1888. Hier hadden ze vroeger catechisatie, het ziet er supergezellig uit! Zou het dat ook geweest zijn? Zijn ze er wijzer van geworden, de toenmalige catechisanten? Een vraag die voor mij altijd leeft:” zouden ze er iets aan gehad hebben?” Er wordt geen catechese meer gegeven, maar wel thee geschonken. 

 

 

 

Wie zouden er allemaal in die kerk gezeten hebben, en wie hebben dat Godsdienstonderwijs gevolgd? Ik blijf het altijd bijzonder vinden, dat de Bijbel met haar schitterende geschiedenis alle eeuwen door zoveel invloed op het dagelijks leven van de mens heeft gehad. De “ Domies Toen” is in een botanische tuin veranderd, het ziet er decoratief uit. We lopen over het slingerende pad rond de kerk. Hier en daar verspreid liggen graven, we kunnen de inscripties niet eens goed lezen. Er liggen notabelen van ooit begraven. De klok uit de toren slaat en klepelt ook al oeroud. Hij is afkomstig uit de kerktoren van Wierhuizen. Die kerk werd tijdens de kerstvloed van 1717 verwoest, en de klok ging over naar de toren van de Petruskerk. Op 25 december 1717 – driehonderd jaar geleden – werd de noordelijke Noordzeekust getroffen door de grootste natuurramp sinds vier eeuwen: de Kerstvloed. Deze ramp eiste meer dan 13.000 levens. De dijken bij Groningen en een gedeelte van Noord Duitsland werden vrijwel volledig weggeslagen. Heel bijzonder allemaal. Waar je ook komt, overal is wel iets tragisch gebeurd. Het intrigeert mij om daarover na te denken. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *