Ester ( 2 )

Koning Ahasveros – de koning die regeerde van India tot Nubië – richt een feestmaaltijd aan. De feesten vinden plaats in het hooggelegen en goed versterkte winterpaleis van Susa. In deze elitaire omgeving richt de koning twee banketten aan voor zijn onderdanen. Het eerste is alleen voor de belangrijkste mensen uit de rijksdistricten bedoeld. Alle officieren en hoge functionarissen zijn uitgenodigd om de grootheid en macht van de koning te beamen, bewonderen, en te gehoorzamen. De machtigen van Medië en Perzië, de adel en districtsbestuurders zullen acte de présence geven. Koning Ahasveros benut het grootse festijn om de rijkdom van zijn glorieuze koningschap en de kostbaarheden van zijn grootheid een halfjaar te laten schitteren voor zijn hoogstgeplaatste onderdanen. Met de aanval op Griekenland in zijn gedachten is het een strategische zet om zoveel mogelijk goodwill te kweken. Heel de stad Susa is in rep en roer. De rijkdom van de heerlijkheid van de koning, alle kunstschatten, en juwelen, de kostelijkheid van het sieraad van de grootheid en macht van Ahasveros worden honderdtachtig dagen lang als op een grote expositie ten toon gesteld.  

De onderdanen stromen af en aan, wisselende groepen komen en gaan. Het is onmogelijk om allemaal tegelijk acte de présence te geven bij de grote koning Ahasveros. Maar het is uiterst belangrijk dat elke hooggeplaatste persoon overtuigd raakt van de geweldige financiële rijkdom en macht die zijn Rijk – van Pakistan tot Noord Soudan-  te bieden hebben. Het is iedereen zonder meer duidelijk dat de koning in staat is om zijn grootse toekomstige militaire plannen waar te maken, hij is schatrijk en oppermachtig! Er is voldoende staatsrijkdom aanwezig om beloften van beloning waar te maken voor wie de campagne steunt. 

Het eerste feest loopt ten einde. Het is tijd om het gewone volk iets geweldigs te geven. Ze hebben dagen en weken lang de voorbijtrekkende karavanen van belangrijke lieden bewonderd. De hele stad bruiste van leven, alle inwoners hadden hun mond vol over de inheemse en bijzondere kleuren, geuren, en gerechten. Er is druk gediscussiërd en gespeculeerd. Alle hofleveranciers draaien topdagen. Wat een eer om burger van het rijk van Ahasveros te zijn. Het kan niet op, en wordt nog mooier. Nu zijn de burgers aan de beurt! Ahasveros stelt de rijke koninklijke tuinen beschikbaar, en alle bewoners van Susa mogen zich tegoeddoen aan de heerlijke verfijnde gerechten en de schitterende luxe die Ahasveros overal ter wereld veroverd heeft. 

Linnen stoffen in de koninklijke kleuren wit en purper glanzen op. Gordijnen met purperen koorden en zilveren ringen aan marmeren zuilen bevestigd. Gouden en zilveren rustbanken op een mozaïekvloer van kostbaar gesteente. De koninklijke wijnen worden in kunstige gouden bekers geserveerd. Elke beker is uniek van vorm en compositie. Het is gratis drinken zoveel je maar wilt. De dure wijnen worden als water geschonken. Overal gelach en gepraat. Naarmate de avonden uitlopen in nachten, verandert het feest in een orgie. De mensen raken dronken, en weten niet goed meer wat ze zeggen of doen. Het grenzeloze drinken verloopt wel volgens een bepaald protocol, maar het is zonder enige verplichting. De gastheer heeft bevolen dat ieders wil bepalend is. Grenzeloos drinkgedrag en bandeloosheid worden verwacht, zo gaat dat nu eenmaal bij een feest van Ahasveros, de onoverwinnelijke. Aandacht voor waardig gedrag is geen item in het overvloedige feest. De koning is als God! 

Niemand weet dat Jahweh, de God van Israël precies weet wat er gebeurt. Zijn plan met Zijn volk staat vast. Hij wil het een hoopvolle toekomst geven. En daarvoor gebruikt Hij een wellustig despoot. 

 

5 responses to “Ester ( 2 )

 1. Wow, incredible weblog structure! How lengthy have you been running a blog for?
  you make running a blog look easy. The full look of your site is great, let alone
  the content material! You can see similar here <a href="[Link deleted]online

 2. Howdy! Do you know if they make any plugins to help with Search Engine Optimization? I’m trying to get my
  blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good results.
  If you know of any please share. Thank you!
  I saw similar text here: <a href="[Link deleted]List

Geef een reactie