We slenteren genietend de stille kade op. De zon straalt aan de wolkenloze hemel. Verrast zien we een stukje Nederland dat de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog heeft doorstaan. Delfshaven staat te boek als één van de gezelligste wijken van Rotterdam. Het is een kleine haven midden in het centrum van de stad met veel vooroorlogse gebouwen. Heel vroeger was het de haven van Delft, maar aan het eind van de 19e eeuw werd het een leefwijk van het buiten zijn jasje gegroeide Rotterdam.
Op de plaats waar de kerk vandaag haar deuren opent, stond in de 14e eeuw de Sint Antonyskapel. De kapel mocht klein zijn, maar kreeg toch een eigen klokkenhuis. Tussen dit klokkenhuis – met een luidklok uit 1464 – en de kapel stonden destijds twee kleine gebouwtjes. In de loop der eeuwen is dit gebedshuis uitgegroeid tot de Pilgrim Fathers Kerk. Gedurende 150 jaar was het een Rooms – Katholiek kerkgebouw, maar in 1572 verwoestte de beeldenstorm het interieur. De denkbeelden van Luther en Calvijn wonnen langzaam maar zeker steeds meer terrein. Nadat de Spaanse troepen van Alva Delfshaven verlieten koos Delft openlijk voor de Hervormde leer, en werd de Pilgrim Fathers Kerk aan de hervormden toegewezen. Op 29 september 1574 deed de eerste predikant van hervormde huize entree. Zijn naam was ds. Cornelis Christiaenszoon.
De naam van de kerk herinnert aan een groep Engelse gelovigen: The Pilgrim Fathers. In het begin van de 17e eeuw weken deze streng- gelovigen uit naar Nederland als geloofsvluchtelingen. Nadat ze enkele jaren in Nederland gebleven waren, waagden ze de overtocht naar Amerika. Daar, in de ‘ Nieuwe Wereld ‘ hoopten zij een nieuw leven op te bouwen. In de het nu spiegelgladde vredige water van de haven lag de Speedwell die deze moedige mensen naar hun nieuwe vaderland moest brengen. Eerst staken ze weer over naar Engeland – Southampton – waar ze nog meer geloofsgenoten oppikten, om met z’n allen de grote overtocht naar Amerika te wagen. In Cape -Cod – Bay kwamen ze aan land. Deze groep mensen wordt algemeen beschouwd als mede grondleggers van het huidige Amerika. Hun dankdienst voor de eerste oogst in de USA is uitgegroeid tot de huidige Thanksgiving – Day.
Nadat we de kade rondgelopen zijn, praten we even met de vriendelijke koster die ons hartelijk verwelkomt. Voordat we het weten komen Niek en Jarinda aangefietst. Blij begroeten we elkaar en lopen de mooie kerk binnen.
Een gebrandschilderd raam in de kerk stelt het schip de Speedwell voor. Bijzonder idee vind ik het altijd dat de eeuwen zomaar op je neerkijken. De gedachte dat er mensen zijn geweest die over vele woeste golven en baren naar een ander werelddeel zeilden, maakt onze eigen levens escapades bijzonder rustig, met comfortabele verhuizingen en mooie nieuwe huizen om in te wonen. Dat waren nog eens avonturiers!
De dienst in de kerk op de mooie stille zondagmorgen is mooi, ernstig en leerzaam. Het gaat over Jezus die op 30- jarige leeftijd geroepen werd om zijn dienst hier op aarde aan te vangen. ( Lucas 3 : 21 – 4 : 2 a ) Er werd een lange stamboom opgelezen, ja, Jezus was werkelijk Één van ons. Geliefd door God de Vader, als Zijn Eniggeboren Zoon, vol van genade en waarheid.
De precieze Lucas, de arts, voerde het hele geslachtsregister van Jezus op en ging daarin terug tot aan Adam, onze eerste voorouder. Hiermee is aangegeven dat Jezus niet alleen de Heiland is voor het zaad van Abraham – zoals Mattheüs dat benadrukt heeft – maar voor de hele mensheid. Verder zijn deze woorden ook op te voeren als een toespeling op Jezus Christus als de laatste Adam. ( 1 Kor. 15 ).
Ik mijmer er over na, en zoek er later nog dingen over op. Jezus is de waarachtige Mens. In Hem vindt Gods scheppingsbedoeling met het mens zijn vervulling, en komt zij tot haar recht. In zoverre staat de ongehoorzame Adam – de eerste mens – tegenover de gehoorzame Adam – Jezus Christus, de Zoon van God.
De woorden : ‘ Zoon van God ‘ , geven aan dat Adam naar het beeld van God geschapen is. Ja, in Hem leven wij, en bewegen wij ons, en zijn wij!Vers 38 plaatst Jezus helemaal binnen het menselijk geslacht. Jezus was volkomen God, en volkomen mens. Lucas heeft hem in de wereldgeschiedenis geplaatst die met Adam begonnen is. Met de komst van Jezus begon een nieuw tijdperk. De laatste wereldperiode, de tijd van het heil, is in Hem aangebroken.
Jezus werd verzocht in de woestijn. Hij, de volmaakte God wilde voortkomen uit zondaren, en werd de door satan verzocht. Maar niets of niemand heeft Hem van Zijn plan, en van het Plan van Zijn Vader afgebracht. Wat een wijsheid, doorzicht, en inzicht. Wat een liefde voor een verloren mensheid. Ja, Jezus was werkelijk in alle facetten van zijn wezen en bestaan de Mensenzoon.
We zingen mooie liederen, we drinken koffie en praten na de dienst met vrienden van Niek en Jar. Na de drie corona- bruiloftsfeesten die ze organiseerden, en de vele bijeenkomsten in studentenflats kennen we ze allemaal aardig goed. Wat later beklimmen we de torenhoge trappen naar hun appartementje. We praten en lachen, we wensen ze een goede vakantiereis, straks, als het werk is gedaan. We hopen dat ze uitgerust terug mogen komen, om met hernieuwde moed hun verantwoordelijke werk en studie op te pakken. Ga met God, en Hij zal met jullie zijn!
I see You’re truly a excellent webmaster. This site loading pace is incredible.
It sort of feels that you’re doing any distinctive trick.
Moreover, the contents are masterpiece. you have
done a excellent activity in this subject! Similar here:
<a href="[Link deleted]sklep and also here: <a href="[Link deleted]sklep