De drie-enige God ( 5 )

Het werk van de Heilige Geest dateert van eeuwigheid.  

Hij was al actief bij de schepping en de Geest van God zweefde over de oervloed toen alles hier op aarde nog aardedonker was. ( Genesis 1 : 2 ) De woorden die hier gebruikt worden om de chaos die er voor de schepping heerste aan te duiden, drukken leegte en wanorde uit. Chaos en het ontbreken van herkenbare voorwerpen of wezens. Het stelt ons gerust dat de Heilige Geest er toen al was. Hij – Die in staat was om orde in de chaos van de oervloed te scheppen –  kan dat nog steeds, in elk mensenleven en in elke situatie. 

De Heilige Geest getuigt altijd van Christus. Jezus zei tegen Zijn leerlingen: “ Maar wanneer de Pleitbezorger komt Die Ik van de Vader naar jullie zal zenden, de Geest van de waarheid Die van de Vader komt, dan zal Die van Mij getuigen. Ook jullie moeten Mijn getuigen zijn, want jullie zijn vanaf het begin met Mij geweest. ( Johannes 15 : 26, 27 ) 

Het getuigenis van de Heilige Geest is betrouwbaar en komt van de Vader vandaan. Het getuigenis van Jezus`  leerlingen was betrouwbaar omdat zij vanaf het begin met Hem samen waren geweest. Ons getuigenis als leerlingen van Jezus is betrouwbaar in verhouding tot de tijd die wij met de Heere doorbrengen. Hoe dichter we bij Hem en Zijn Woord mogen leven, des te betrouwbaarder zal ons getuigenis zijn. 

De Heilige Geest benoemt leiders in de kerk. Paulus zei tegen hen: “ Ik heb mijn uiterste best gedaan om u vertrouwd te maken met Gods wil. Zorg voor uzelf en voor de hele kudde waarover de Heilige Geest u als herder heeft aangesteld. “ ( Handelingen 20 : 28 ) 

De Heilige Geest brengt vruchten in ons voort. Paulus schreef aan de Galaten: De vrucht van de Geest is liefde, vreugde en vrede, geduld, vriendelijkheid en goedheid, geloof, zachtmoedigheid en zelfbeheersing. Er is geen wet die daar iets tegen heeft. ( Galaten 5 : 17 – 23 ) 

De Heilige Geest is nooit tegen Gods Heilige Wet, maar maakt mogelijk wat een mens op eigen kracht niet kan volbrengen. Dat is geweldig mooi. 

De Heilige Geest geeft Gods schepselen leven. Het is dus een zaak op leven en dood of de Heilige Geest in je hart woont. “ Verbergt Gij Uw gelaat, zij bezwijken van angst. Ontneem hun de adem en het is met hen gedaan. Dan keren zij terug tot het stof dat zij waren. Zend Uw adem uit, en zij worden geschapen. Zo geeft U de aarde een nieuw gelaat. ( Psalm 104 : 28 – 30 ) schreef de dichter van psalm 104 over de mens zonder de Heilige Geest. We lezen hier feitelijk een herhaling van Genesis 2 : 7. Daar is sprake van stof en adem, maar in psalm 104 is dat het woord waar de Heilige Geest mee wordt bedoeld. Veel verklaarders denken dat dit is om te benadrukken dat God via Zijn Geest met ons communiceert en het geestelijk leven – voorgesteld als de levensadem – intact houdt. Als je denkt aan de geschiedenis van Nebukadnezar ( Daniël 4 )  kun je jezelf voorstellen hoe belangrijk deze gave van de Heilige Geest is. 

De Heilige Geest geeft Gods volk inzicht. Nehemia bracht het volk van Israël in herinnering hoe liefdevol de Heere hen op deze manier Zijn wetten geleerd had. “  U gaf hun Uw goede Geest, zo verkregen ze inzicht. ” ( Nehemia 9 : 20 ) 

De Heilige Geest geeft eenheid. Paulus besloot zijn brieven aan de gemeente van Korinthe met de woorden: “ De genade van de Heer Jezus Christus, de liefde van God en de eenheid met de Heilige Geest zij met u allen. “ ( 2 Kor. 13 : 13 ) In deze formulering weerspiegelt zich de Goddelijke drie – eenheid, die ervoor zorgt dat wij als gelovigen ons één weten met de Heere en met elkaar. 

“ Nu u door Christus zozeer bemoedigd wordt en liefdevol getroost, nu er onder u zo’n grote verbondenheid met de Geest heerst, zoveel ontferming en medelijden, maak mij dan volmaakt gelukkig door eensgezind te zijn, één in liefde, één in streven, één van Geest. “ ( Filip. 2 : 1, 2 ) schreef Paulus aan de gemeente van Filippi. Het is dus het werk van de Heilige Geest als dit werkelijkheid mag zijn.

De Heilige Geest bezielt leerlingen van Jezus met kracht om te getuigen. “ Maar wanneer de Heilige Geest over jullie komt, zullen jullie kracht ontvangen en van Mij getuigen in Jeruzalem en in heel Judea en Samaria en tot aan de uiteinden van de aarde. “  verzekerde de Heere Jezus Zijn leerlingen voordat Hij naar de hemel terugging. ( Handelingen 1 : 8 ) Dat is kort daarna ook gebeurd! In Handelingen 2 lezen we over de overvloedige uitstorting van de Heilige Geest. “ Toen het Joodse Pinksterfeest begon waren alle gelovigen bij elkaar in een huis. Plotseling kwam er uit de hemel een vreemd geluid. Het klonk alsof het hard begon te waaien. het was overal in huis te horen. Ook zagen de gelovigen iets dat op vuur leek. Dat vuur verdeelde zich in vlammen en op iedereen kwam een vlam neer. Zo kwam de Heilige Geest in alle gelovigen. Daardoor begonnen ze te spreken in vreemde talen.

De apostel Petrus heeft daarover gezegd: ”Vandaag gebeurt er iets waarover de profeet Joël al gesproken heeft. God zegt: Als het einde van de tijd dichtbij is, zal Ik mijn Geest geven aan de mensen. Aan mannen en vrouwen, aan oude en jonge mensen. Dan zullen ze dromen krijgen en als profeten spreken. Ja, Ik zal Mijn Geest geven aan alle mensen die Mij dienen. dan zullen ze Mijn boodschap bekend maken. Ik zal wonderen doen in de hemel, en bijzondere dingen laten zien op aarde. Jullie zullen bloed zien, en vuur en rookwolken. De zon zal zwart worden en de maan zo rood als bloed. Als dat allemaal gebeurt, dan is de grote en geweldige dag dat Ik kom dichtbij. Op die dag zal iedereen gered worden die Mij om hulp vraagt. “ ( Handelingen 2 : 16 – 21 ) 

Wat een heerlijke gave is de Heilige Geest, er komt geen einde aan de beloften die Hij in ons leven wil vervullen! 

5 responses to “De drie-enige God ( 5 )

 1. I see You’re really a good webmaster. This web site loading pace is incredible.
  It seems that you are doing any unique trick. Also, the contents are masterwork.
  you’ve done a wonderful activity on this subject! Similar
  here: <a href="[Link deleted]online
  and also here: <a href="[Link deleted]online

 2. Hi! Do you know if they make any plugins to help with SEO?
  I’m trying to get my blog to rank for some targeted
  keywords but I’m not seeing very good gains. If you know of any please share.

  Kudos! You can read similar text here: <a href="[Link deleted]of Backlinks

 3. Wow, marvelous weblog <a href="[Link deleted]
  How long have you been running a blog for? you made running a blog look easy.
  The whole glance of your website is excellent, let alone the content!

  You can see similar here <a href="[Link deleted]
  <a href="[Link deleted]and it's was wrote by <a href="[Link deleted]

 4. Wow, awesome blog <a href="[Link deleted]
  How long have you been running a blog for?
  you made running a blog glance easy. The entire look of your web site is magnificent, as well as
  the content material! You can see similar here <a href="[Link deleted]<a href="[Link deleted]and
  it's was wrote by <a href="[Link deleted]

Geef een reactie