Bloggen onderweg ( 8 )

 
 

Onze jaarlijkse moeder-dochter ontdekkingsreis voert dit jaar naar Wenen. Een schitterende stad met een fantastische geschiedenis en architectuur. Zij ligt in het noordoosten van Oostenrijk. Met haar bijna 1900.000 inwoners is Wenen de grootste stad, tevens het politiek en cultureel centrum van het land. Architectonisch is het een juweel! Wenen telt veel bouwwerken uit de barok, maar ook uit andere stijlperioden. In het begin van de 20e eeuw bloeiden in Wenen de aan art-nouveau verwante Sezession- en Jugendstil schilderstijlen. Belangrijkste proponenten waren Gustav Klimt en Otto Wagner. Ontelbare monumentale paleizen en kerken maken Wenen tot een onvergetelijke stad.
Die stad gaan wij verkennen! Ik stap goedsmoeds in Innsbruck de trein op terwijl Paula vanuit Utrecht de nachttrein genomen heeft. Als wij elkaar op het Wiener Hauptbahnhof ontmoeten zit de stemming er gelijk in. We zoeken het gereserveerde appartement aan de Apostel Gasse op, en installeren ons. Het ziet er piekfijn uit allemaal. Hier houden we het wel een paar dagen uit!
Paula heeft een handige reisgids die zichzelf met uitnodigende kreten op de achterflap verkocht heeft: “ Dè compacte stadsgids van Wenen met 15 must-sees in de stad! “ Er valt uit allerlei interessante thema`s te kiezen. We hoeven ons geen seconde te vervelen. We beginnen eerst maar eens met het kopen van een U-bahnkaart. Voor een relatief klein bedrag kunnen we zorgeloos tot het eind van onze stedentrip van elke vorm van openbaar vervoer gebruik maken. Handig en tof!
Als we bij onze eerste bestemming- de monumentale Stephansdom – aan komen, krioelen Weners en toeristen door elkaar heen. De “Steffl” laat zich aanzien als een fascinerende plek in het centrum van de stad, omgeven door een doolhof van kronkelende steegjes, die een keur aan winkels en restaurantjes herbergen. Hier is de geschiedenis overal nog tastbaar aanwezig. 
Al sinds 1433 reikt de zuidtoren van de Stephansdom statig naar de hemel. Zij is zo imposant dat je bijna zou vergeten dat er ook nog een noordtoren is. De bouw van deze toren werd gedwarsboomd door de oorlogen die Oostenrijk tegen de Turken gevoerd heeft. Om deze reden kreeg de tweede toren een zadeldak in renaissancestijl.
We nemen een kijkje in de rooms-katholieke kathedraal die de zetel is van de aartsbisschop van Wenen en zijn onder de indruk van de barokke pracht en praal die ze uitstraalt. Ook binnen krioelen de mensen door elkaar heen. We bewonderen de vele ornamenten en de sierlijke preekstoel.  De “Steffl”, zoals de Weners hun kathedraal liefkozend noemen, staat niet voor niets afgebeeld op het nationale 10 Eurocent muntstuk van Oostenrijk!
Onverwachts begint het orgel te spelen. Verrast luisteren we. Het zijn de bekende tonen van psalm 138. Geweldig mooi! Hierna klinkt de begroeting van de priester. Het zijn vertrouwde woorden. “ Genade zij u, en vrede in de Naam van de Vader, de Zoon, en de Heilige Geest.”  De Heere is bij ons, ook in Wenen!
 

 
 
 
 

2 responses to “Bloggen onderweg ( 8 )

Geef een reactie