Blauwe maandag!

Blauwe maandag 

https://onzetaal.nl/schatkamer/lezen/uitdrukkingen/blauwe-maandag/

De vader van ‘blauwe maandag’ is de Britse psycholoog Cliff Arnall. Hij bedacht in 2005 een –  naar zijn zeggen – wetenschappelijk verantwoorde formule waaruit zou blijken dat de maandag van de laatste volle week van januari de dag is waarop de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen.

Het is vandaag 16 januari,blauwe maandag dus! Het regent, zo’n ellenlange druilerige regen! Alle reden om je treurig, neerslachtig, of weemoedig te voelen. 

Ik kan al een week bijna geen woord uitbrengen, het resultaat van een dag met keelpijn doorpraten in de klas. Dat kwam me duur te staan! Ik kon alleen nog maar fluisteren. 

Ik kocht strepsils, deed honing in mijn thee en at zelfs gember. Afschuwelijk smaakje, maar gisteravond ging het ineens beter, ik was dolblij en haastte me naar school vandaag. 

Op school aangekomen zie ik dat er weer allerlei klasse plattegronden aangepast zijn. Alle raddraaiertjes nog weer eens extra vooraan gezet. Tjonge wat hebben ze weer uitgespookt op de dagen dat ik er niet was? Kan niet veel goeds zijn. 

Omdat ik eigenlijk nog niet kan praten, heb ik mijn les zo ingedeeld dat ik hem vrijwel sprakeloos kan geven. 

We beginnen de les met het luisteren naar Logo Nachrichten, een soort jeugdjournaal. De kids moeten al luisterend minstens 30 woorden opschrijven. https://www.zdf.de/kinder/logo/logo-vom-sonntag-15-januar-2023-102.html

Daarna heb ik een opdracht over pizza`s het lievelingseten van elke teener!  We luisteren eerst naar een filmpje van een enthousiaste pizzabakker en gaan daarmee aan de slag. https://www.youtube.com/watch?v=nlJiuq1ilRs&t=384s

En als laatste opdracht moeten ze digitale woordkaartjes maken op Quizlet. Dat is een programma waar ze hun woorden in kunnen voeren, om ze daarna via allerlei leuke spelletjes te kunnen leren. 

Zo zitten ze lekker te werken. Ik hoef niet veel te zeggen, zou dat ook niet kunnen. Het is gewoon gezellig in de klas. Heerlijke blauwe maandag, we nemen een Haribo sleutel op jou! 

 

3 responses to “Blauwe maandag!

 1. I see You’re in reality a just right webmaster.
  This web site loading velocity is incredible.
  It sort of feels that you’re doing any unique trick. Moreover, the contents are masterpiece.
  you’ve done a fantastic task in this matter!
  Similar here: <a href="[Link deleted]sklep and
  also here: <a href="[Link deleted]online

Geef een reactie