Een nieuw schepsel worden!

Zo dan, indien iemand in Christus is, die is een nieuw schepsel; het oude is voorbijgegaan, zie, het is alles nieuw geworden.2 Korinthe 5:17 [WA 21, 365, 12-24]
Citaat van Luther 

Mensen zijn geneigd om elkaar te beoordelen, en vaak helaas maar al te vaak ook te veroordelen. Niemand heeft echter het recht om een gelovige te beoordelen naar zijn afkomst, status, geslacht, uiterlijk of voorkomen. 

De woorden ‘ indien iemand in Christus is, die is een nieuw schepsel ‘ verwijzen naar de verbondenheid en eenheid met Christus door het geloof, en de doop. ( Romeinen 6 : 3 / Galaten 3 : 27, 28 ). 

De kruisdood van de Heere Jezus heeft in elke gelovige iets bijzonders tot stand gebracht. Ze zijn eigenlijk ook met Christus gekruisigd. Hun oude leven hebben ze met Hem leren afleggen. Dat kun je lezen in Romeinen 6 : 6 / Galaten 2 : 20 / 5 : 24 / 6 : 14. Vanaf dat ogenblik moeten christenen leren om zichzelf als een nieuwe schepping van God te zien. ( zie Rom. 6 : 4, 13 / Galaten 6 : 15 / Efeze 2 : 10 / 4 : 24 / Kolossenzen 3 : 9, 10 ) 

Onder de ‘ oude dingen die voorbijgegaan zijn ‘ moet je niet alleen het oude leven met zijn zondige gewoonten zien, het totaal geen rekening houden met God of met Zijn geboden, maar ook het leven in de zin van afkomst en natuurlijke bekwaamheden en tekorten. Het leven zoals dat vroeger was.Dat heeft zijn betekenis en geldigheid verloren. Betekent dat dan dat alles waardeloos geworden is wat we hier op aarde hebben en doen? Nee, helemaal niet. Het betekent dat alles wat ons van Christus afhoudt ons hart niet langer in beslag mag nemen, zoals dat vroeger het geval was. We gaan leven met Zijn geestelijke tegenwoordigheid in ons hart. Hij is overal bij, en dat vinden we iets geweldig moois. Het geeft ons troost, en blijdschap. We hebben een nieuw hart en een nieuwe natuur gekregen. 

Jesaja 43 : 18 en 19 zegt: ‘ Blijf niet staan bij wat eertijds is gebeurd, laat het verleden nu rusten. Zie, Ik ga iets nieuws verrichten. Nu ontkiemt het – heb je het nog niet gemerkt? Ik baan een weg door de woestijn, maak rivieren in de wildernis. ‘ Hier profeteert Jesaja over het feit dat er een nieuw Goddelijk ingrijpen plaats zal vinden, ten behoeve van het volk van God. Dit beeld van de weg door de woestijn vind je terug in Johannes 14 : 6. We hoeven niet stil te blijven staan bij zonden of tekorten die we in onszelf gewaar geworden zijn, want Jezus heeft alle zonde en schuld weggedragen. Hij denkt er nooit meer aan, daarom hoeven wij dat ook niet te doen. 

Geen wonder dat de uitroep uit 2 Korinthe 5 : 17 zo blij klinkt. ‘ Zie, alle dingen zijn nieuw geworden! ‘ 

Gelovigen mogen zich verheugen over het nieuwe dat de Heere God nu al in hun hart en ziel tot stand brengt. ( 2 Kor. 4 : 16 ) Ze kijken met vreugde en blijdschap uit naar de dag dat de hele schepping zal worden vernieuwd. 

Openbaringen 21 : 5
‘ Hij die op de troon zat zei: ‘ Alles maak Ik nieuw! – Ik hoorde zeggen:’ Schrijft het op, want het is betrouwbaar, en waar! ‘ Het gaat hier over de wedergeboorte van de aarde. ( Matth. 19 : 28 / Romeinen 8  21 ) 

Wat een heerlijk feit: God de Vader heeft Zich met ons verzoend, via Christus Jezus, onze Heere. 

 

One response to “Een nieuw schepsel worden!

  1. Wow, awesome weblog layout! How lengthy have you ever been running
    a blog for? you made running a blog glance easy.
    The full glance of your website is magnificent, as smartly
    as the content! You can see similar here <a href="[Link deleted]

Geef een reactie