Pleegzorgwerker

 
 
 
Pleegzorgwerker
De pleegzorgwerker komt op bezoek. Daar ben je als pleegouder blij mee! Er valt zoveel te bepreken dat er tijd tekort is. Rapporten moeten worden ingevuld. Beslissingen genomen, die verstrekkende gevolgen kunnen hebben voor het leven van het kind.
Gewone kinderen hebben we in huis, met een ongewone achtergrond. Dat is snel gezegd. De werkelijkheid is minder eenvoudig.
Beschadigde kinderen. Ze zien er uit als andere, maar ze zijn het niet.
Zomaar ineens kunnen ze in huilen uitbarsten. Snikkend komen de vragen. Ze wachten op een uitspraak van de rechter. Mogen ze naar huis? Of niet?  Soms worden ze gepest op school. Niemand ziet aan hen hoe vol hun rugzak zit. Als andere kinderen zorgeloos het weekend ingaan, wacht hen een extra belasting. Ze gaan naar huis, of er is een gesprek bij de voogd. Naar je ouders gaan is leuk, maar het kost wel bergen energie om steeds over te schakelen van de ene leefwereld naar de andere.
Als pleegouder bouw je ervaring op. De wijsheid heb je niet in pacht.
Elk pleegkind heeft liefde nodig, en aandacht. Ook leiding en correctie. Hoe houd je dat in balans? Is deze of die gewoonte normaal, of heeft het een oorzaak? Je eigen kind ken je vanaf het prilste begin, maar dat geldt voor deze kinderen niet.
De pleegzorgwerker luistert naar al dergelijke problemen. Brengt expertise in, en geeft je een extra visie mee.
Het kan zomaar gebeuren dat de telefoon gaat en de vraag komt of er een crisisplaatsing mogelijk is.
We hebben een kamertje over, het bed is zo opgemaakt! We haasten ons om haar op te halen, het verhaal van de scheidende peegouder aan te horen, en alles in goede banen te leiden. Het lukt. Ze komt binnen met een tas en wat extra bagage.
Met z`n allen proberen we even over gewone en gezellige dingen te praten. Een time out moet het zijn. “ Wat eet je graag? Vind je het leuk om een vriendin mee te nemen morgen? “
De zorgen zijn niet zichtbaar op het gebruinde gezichtje. De onzichtbare rugzak is even geparkeerd. Maar hij staat levensgroot naast haar! We beginnen de maaltijd. Frans legt alle zorgen bij de Heere neer. Vrolijk beginnen we de maaltijd. 

 

Geef een reactie