Kerstvakantie 2023-’24

Na alle Kerstvieringen en Oud en Nieuw piepen we er tussenuit.
Samen met onze kinderen en drie kleinkindertjes een paar dagen naar de Ardennen, heerlijk! 

Het regent dat het giet, maar ons vakantiehuis is zo comfortabel  dat we daar geen last van hebben.
In de enorme woonkeuken bakt en en britselt elk stel iedere avond  iets anders heerlijks. Vegetarisch of vleesliefhebber, het maakt niet uit, iedereen krijgt wat er op zijn verlanglijstje staat. 

We ontwaken `s morgens met vrolijke stemmetjes op de achtergrond. De kleintjes zijn al vroeg wakker!  Wij ook. Kleine meisjes van drie vinden alles interessant. Ze komen onze slaapkamer binnengescharreld. Onze bezittingen worden nauwkeurig bekeken en beoordeeld. Oorbellen, kerstsokken, sjaals, haarspeldjes en toiletartikelen, geweldig vinden ze het! 

Na het ontbijt –  dat twee keer zo lang duurt als normaal, met vele bakjes koffie en een verse croissant – bedenken we een activiteit.

Monschau en Stavelot zijn mooie oude stadjes. De abdij van Stavelot bijvoorbeeld bevindt zich in het hart van een stad waarin cultuur en folklore ooit hand in hand gingen. Het stadje ligt niet ver van Spa en Malmedy. Er is een prachtige kloostertuin en onder het gebouw bevinden zich eeuwenoude kelders. Sigebert III, een Merovingische koning, heeft hier eeuwen geleden twee kloostergemeenschappen gesticht. Er werd een kerk bij het klooster gebouwd en vele pelgrims vonden de eeuwen door hun weg naar Stavelot. De monniken van Stavelot volgden de leer van Sint – Benedictus. Deze monnik wordt algemeen beschouwd als de vader van het kloosterleven binnen de Latijnse Kerk. Hij is vooral bekend geworden vanwege de zogenaamde ‘ regel van Benedictus ‘, een verzameling voorschriften voor monniken. Deze strenge vader stond een leven voor waarin persoonlijke bezittingen werden opgegeven en alles werd gedoneerd aan de kerk. Centraal stonden spirituele verdieping en het werken voor de gemeenschap.. ‘ Ora et Labora ‘ bid en werk, daarom ging het.  De monniken die tot deze orde toetraden waren hoog opgeleid en hebben belangrijke literaire werken geproduceerd. Natuurlijk kwam er op een gegeven moment rivaliteit tussen de twee gemeenschappen en er kwamen invasies van de Normandiërs. Veel monniken vluchtten weg uit Stavelot. De Normandiërs plunderden het klooster en staken het in brand. Later kwamen er weer hervormers die het klooster en de kerk herbouwden en de orde herstelden. Zo`n beetje wisselend ging dat door tot aan de Franse Revolutie. Tijdens die periode werd het klooster steen voor steen ontmanteld. Enkele jaren later arriveerden er revolutionaire troepen in het vorstendom Stavelot – Malmedy. De monniken sloegen op de vlucht en vertrokken met hun bezittingen naar Duitsland. De gebouwen raakten helemaal in verval. Het einde kwam in 1798 toen de ruïnes aan twee burgers van Stavelot verkocht werden. Zij beschouwden het terrein als een steengroeve en verkochten de restanten steen voor steen.

Een treurig einde voor zoveel idealen!  Gelukkig heeft Waalse Overheidsdienst de abdij van Stavelot gerestaureerd en tot uitzonderlijk erfgoed geclassificeerd.We beleven via een rondgang het verhaal van het klooster en van de monniken die er vroeger leefden. 

Er zijn nog enkele interessante exposities te bekijken, de dag vliegt om!

Elke middag als we thuis komen maken we de open haard aan,  we bakken cake of wafels, en er zijn nog oliebollen die we even in de oven knapperig maken. 

De kleintjes tekenen, verven en spelen dat het een lieve lust is.
We wandelen door de regen, spelen tafelvoetbal, poolen rond de biljarttafel, praten en lachen. We lezen boeken en hebben onze laptops thuisgelaten.

Aan het eind van de week zijn we heerlijk uitgerust!