God and God alone !

Op een gemiddelde christelijke school gaat het er anders aan toe dan op een reformatorische. Of het minder is? Ik denk het niet! Er is aandacht voor de individuele leerling, en mensen zijn meelevend met elkaar. De lokalen zien er verzorgd uit en zijn met de meest moderne apparatuur ingericht. Het onderwijs is vernieuwend en aantrekkelijk.
Leerlingen leven het tienerleven dat zowat elk kind in Nederland leeft. Ze slapen, sporten, kletsen, lachen en huilen, en hebben hun mobiel altijd paraat. Voor in het klaslokaal hangt een  map met vakjes en nummers waar ze hun dierbare Handy in moeten parkeren als de les begint.
Op maandagmorgen begin ik de week. “ Jongens ik ga jullie een poëtisch lied laten horen. Het is door een Koning geschreven, een ode aan Zijn God. Het lied heet Psalm en het gaat over oorlog, vrede, haat en liefde. Het gaat over alle emoties die een mens in zijn hart tegen kan komen. Maar daarbij gaat het ook over de kracht van God. Over Zijn wijsheid, leiding en inzicht. Over vergeving van het kwaad. Over een leven naar Zijn regels.”  Ze luisteren naar de Duitse versie van een psalm en we praten er een beetje over door. Er komen best mooie antwoorden. Ze begrijpen hoe spannend het was om een land te veroveren in die tijd. Ik vertel hoe hopeloos een slag er uit kon zien, en hoe de psalmdichter zich ten einde raad tot God richtte. De Enige Die nog uitkomst bieden kon!
Dan steekt een jongen zijn vinger op. Hij zegt: “ Mevrouw, we vinden het best leuk wat u allemaal zegt. Maar wij geloven niet in God. “
Ik zeg : “ Dank je wel voor je openheid. Maar, weten jullie dat het een teken van ontwikkeling is dat je open kunt luisteren naar de mening van iemand anders? Ik ga ook naar jullie luisteren, hoe jullie over geloven denken. Maar eerst moeten we naar de Bron luisteren. OK?”
En welja, we zijn het met elkaar eens dat dit niet betekent dat we elkaars mening niet zouden respecteren. Ik laat ze een lied horen. Een moderne versie van de psalm die we net besproken hebben.
Dan steekt dezelfde jongen zijn hand opnieuw op. “ Draaien ze dit lied ook in de kerk? Dan wil ik er best heen! “
God ver weg? Welnee! God, maar een ademtocht ver. Nu de kerk nog zover zien te krijgen dat ze dit lied spelen als ze komen…………………………..!
 
https://www.jw.org/de/publikationen/bibel/bi12/bibelbuecher/psalm/108/

Geef een reactie