Duurzaam leven, een opdracht!

Blij en enthousiast wordt er gezongen.Heerlijke muziek en liederen tot eer van God beginnen de avond goed. Dan vormen we groepjes van drie om met en voor elkaar te bidden.
Warme koffie en thee, een geskippte stroopwafel erbij en de avond kan beginnen! Wow. we zijn allemaal ontzettend benieuwd wat Theo gaat vertellen.
Hij is eigenlijk nog niets veranderd. Als beginnend puber zat hij voor ons in de bank toen we vanuit Apeldoorn naar Vlissingen verhuisden.Onze eigen jongens waren leeftijdsgenoten.Als keurige jongetjes met een scheiding in het haar en Timberlands aan hun voeten kwamen ze in Zeeland aan. In de eerste week dat we er woonden arriveerden de vriendjes. Vol afgrijzen zag ik een kluwen gekleurd plastic op de mat staan. Nikes! De kapsels van de vriendjes waren ook totaal anders. Omschrijving: coupe ravage. Binnen drie maanden droegen mijn kids ook “Nikies” en had de kerk er twee coupes ravages bij. Maar ze zaten er allemaal! Ze lazen hun Bijbels en hielpen mee bij Kids Club en bij het evangelisatiewerk.
Dat is nu jaren terug! De coupes ravages zijn stekeltjes, en keurige kapsels geworden. Theologie, geneeskunde, politieacademie en masterstudies hebben de plaats ingenomen van wat er eerst in de stad Vlissingen werd gedaan. Maar allemaal op hun manier mogen ze ook iets laten zien van hun liefde voor de Heere.
Theo begint zijn referaat met een voorstellingsrondje. Hij is nog even levendig als altijd! Een predikant die taalles geeft en in zonnepanelen handelt, die kom je niet elke dag tegen!
Duurzaam leven. Hoe doe je dat? We beginnen met een quiz.

 1. Hoeveel procent van al je voedsel neemt vlees voor zijn rekening?
 2. Hoeveel dagen kun je douchen van de energie die de productie van 1 kilo rundvlees kost?
 3. Hoeveel procent van het voedsel dat eetbaar is voor de mens wordt weggegooid?
 4. UIt welke landen komt onze kleding?
 5. Hoeveel chemicaliën zijn er gebruikt voor de kleding die je nu draagt?
 6. Hoeveel verdient een arbeider in Bangladesh aan een T-shirt van 25 Euro?
 7. Hoeveel kippen eet je gedurende je hele leven?

De antwoorden blijken opzienbarend!

 1. 67 %
 2. 300 dagen ( = 15.000 liter water )
 3. 65 %
 4. China, Bangladesh, en India
 5. een halve kilo (  = 10.000 liter water )
 6. 58 Eurocent
 7. 900 kippen

Sjonge, nooit geweten! Interessant en tegelijkertijd erg triest. Waar zijn we met z`n allen mee bezig? Dat gaan we horen.
Genesis 2 : 15 is het uitgangspunt van het gedachtegoed dat Theo ter sprake brengt. “ God, de Heere bracht de mens in de tuin van Eden om die te bewerken en erover te waken. “ Het beheer van deze wereld wordt aan de mens toevertrouwd, als vertegenwoordiger en gezant van God op aarde. Cultuur, wetenschap en techniek zijn uitingen van die heerschappij van de mens. Zolang deze niet leiden tot verval ( vervuiling ) slavernij en vernietiging van de natuur. Maar daar schort het juist zo vaak aan.
Het initiatief van Huize Humus lijkt geweldig mooi. Midden in een wereld waar veel armoede heerst en mensen aan van alles en nog wat tekort hebben, betrekt een enthousiaste groep jongeren een woning. Ze delen letterlijk alles met degenen die dat nodig hebben.
Boodschappen worden er niet gedaan, want het voedsel dat ze nodig hebben wordt op een bijzondere en alternatieve manier verzameld. Theo heeft ontdekt hoeveel goed eten en drinken de supermarkten in containers weggooien. Het bleek een kleine stap om dit uit de containers te halen en mee te nemen. Leerervaringen in ontwikkelingslanden hebben hem met totaal andere ogen naar de maatschappij laten kijken. Maar het is een enorme kunst om zover te komen dat je dit “ zien “ in daden om durft te zetten die zó ver strekkend zijn dat je je hele leven daardoor laat vormen.
Een paar voorbeelden uit het dagelijks leven illustreren en inspireren:
Je komt Huize Humus pas binnen als je de kippenren gepasseerd bent. Daar is over nagedacht! De bedrijvigheid van deze diertjes lokt mensen aan. Met die mensen maak je makkelijk een praatje. Praktische evangelisatie.
Het eten dat via de containers binnenkomt levert niet alleen voordeel voor haar bewoners. Er is een plek waar de mensen uit de buurt hun nodige proviand mogen komen halen. Voor veel mensen blijkt dit een uitkomst en soms zelfs een gebedsverhoring.
Op de zolder bevindt zich een gerenoveerde zolderkamer – de zonnezolder – die altijd open staat voor een vluchteling of onverwachts pleegkind. Bijzondere dingen gebeuren. Soms wordt Theo plotseling gebeld en is de zolder weer een tijdlang bevolkt. Ontroerende details zijn de verhalen  over het jongetje Immanuël dat voor een blijde kerst zorgde. Of de moeder die “ amazing grace “ zong toen Theo het even niet meer zag zitten.
Aardappels rooien, het land opgaan om overgebleven groenten af te halen, geweldig! En dan ook nog eens zonnepanelen leveren. Om nog maar niet te spreken van de zorg die de gemeenteleden van Theo`s cross culture church hem kosten.
Hoe houd je een dergelijk druk leven vol? Er is nog een gezin met twee kleine kids! Dat kan alleen als je met elkaar bereid bent om vol overgave te dienen in het Koninkrijk van God. En dat zijn ze.Leitmotiv van dit leven blijkt Jesaja 58 te zijn. Het bekommeren om je medemens. Ontroerend mooi en bijzonder.  Gods zegen toegewenst!
Meer weten over duurzaam leven?
Aanbevolen literatuur:

 • Shane Claborne – Economy of love
 • Shane Claborne – Hoe Jezus de wereld op zijn kop zet
 • Babette Porcelijn  – De verborgen impact
 • Naomie Klein – This changes everything
 • Reinier Sonneveld – Het goede leven
 • Annic Leonard – The Story of Stuff
 • Franciscus – Laudato Si – van de zorg voor ons gemeenschappelijk huis

Geef een reactie