De gouden medewerker

 
 
De gouden medewerker
 
Met een stevige klik zette ik mijn laptop in de houder. Klikte op alle knoppen die nodig waren om de beamer op te starten. Het licht op het smartboard ging aan. Nu het geluid nog. Dat gaat op deze school via een ander apparaat dat weer opgeborgen staat in een hangende kast aan de muur. Ik klapte de deurtjes open en zette het daarachter wachtende apparaat aan. Gelukt! Nog een extra knop die tune heet erbij betrekken. Jaaaaa en daar komtiedan – het geluid! Stilte. Niks geluid. Wat had ik vergeten? Op mijn bureau een stevige handleiding die mij bij dit soort calamiteiten de weg moest wijzen. Stap 1: klik dit en dat aan. Lukt dat niet, dan volgt stap 2: Klik dat en ginds aan. Lukt dat ook niet? klik dan overal en nergens aan. Lukt het nog steeds niet? Stuur dan een mail naar de ICT : eerste hulp bij digitale ongelukken.
Ik zuchtte. Nog maar een kwartier, dan zou mijn eerste les beginnen. Alles staat of valt met orde en overzicht aan het begin van de les. Het zweet brak me uit bij de gedachte dat het geluid het niet zou doen en al mijn voorbereide acties  in het water zouden vallen! Wie zou mij zo snel kunnen helpen? Ik liep de mediatheek binnen. Daar zat altijd zo`n aardig iemand. Binnen enkele minuten was de reddingsactie voltooid, werkte het geluid en de aardige medewerker sprak niet alleen mij maar ook de binnenkomende leerlingen opgewekt aan. Ik zei: “ Hartelijk bedankt Reinier. Voor mij ben je als door de Heere gestuurd!”
Het gezicht van de vriendelijke man straalde ineens. Hij zei: “ Weet je wel hoe blij ik nu ben? “ Want soms voel ik me hier anders dan de anderen. Dat begreep ik. Ik zei voorzichtig : “ Hoe komt het eigenlijk dat je maar één hand kunt gebruiken? Of vind je het lastig dat ik dit aan je vraag?” Nee, dat gaf helemaal niets. Zo kwam zijn verhaal. Hij vertelde het niet alleen voor mij. Hij vertelde het ook om iets te zeggen over de leiding van God in zijn leven.
Reinier hoe oud ben je en wat is je beperking precies?
Ik ben 43 jaar oud en heb een halfzijdige verlamming opgelopen toen ik een half jaar oud was. Voor die tijd was ik gezond. Als baby kreeg ik koortsstuipen. Hierdoor heb ik een hersenbeschadiging, en is de helft van mijn lichaam verlamd en spastisch geworden.
Wat betekent dat voor jou in de praktijk van het leven?
In het begin – toen ik nog klein was – had ik nergens last van. Maar als je ouder wordt gaan je ogen open voor het feit dat je anders bent. Ik kon niet overal aan meedoen. Niet sporten, niet klimmen. Ik kon mijn lichaam niet optrekken zoals de andere jongelui dat wel konden. Als ik niet zo lekker in mijn vel zat had ik er last van. Dat neemt niet weg dat ik met mijn vijf broers en twee zussen een prachtig leven had thuis.
Ik was twintig toen ik mijn vrouw ontmoette, bij de kerk. Mijn vader was predikant bij de Christelijk Gereformeerde Kerk in Sliedrecht. We bezochten dezelfde jeugdvereniging. Bovendien was zij ook drummer bij de fanfare. Ik vond haar leuk! En stapte op haar af. Ze had een job bij de slager. Ik bedacht een bestelling, een ons boterhamworst. Van de zenuwen bestelde ik een pond. Ze blééf maar snijden, tot we achter de fout kwamen! Er zat niets anders op dan haar uit te nodigen om samen de boterhamworst soldaat te maken. Ze kwam, en zo kregen we verkering. Mijn vader trouwde ons en we gingen in de Havenstraat in Sliedrecht wonen. We kregen drie kinderen. Ze zijn 14, 12 en 9 jaar oud.
Hoe is het om vader te zijn?
Het is geweldig om vader te zijn! Ik houd ontzettend veel van onze kinderen, ze geven een diepere zin aan je leven. Ze zijn alles voor mij, ze begrijpen me. We zijn heel open in ons gezin. We geven een opvoeding waarbij de kinderen zich mogen uiten. Alles is bespreekbaar.
Wat is moeilijk voor je?
Je wilt graag vader zijn in alle facetten van het vaderbestaan. Een band plakken, het eten koken. Mijn vrouw studeert social work. In april hoopt ze af te studeren en passend werk te vinden. Ik heb sinds het ouder worden steeds meer dat ik mijzelf vergelijk met anderen. Ik zou zoals andere mannen dat voor hun vrouw doen, óók voor haar het eten willen koken. In de praktijk betalen we van een PGB hulp om zulk soort zaken voor ons te regelen. Ik zou heel graag cursussen willen volgen – zoals de CGO – maar dat gaat niet omdat ik de leerstof niet kan overzien. Ik ervaar soms allerlei frustraties die ik niet uit, maar die een storm in mijn hart ontketenen. Het is moeilijk te accepteren dat mijn situatie zich nooit zal veranderen. Ik ben organist, met één hand, en twee voeten. Orgelspelen heb ik mezelf aangeleerd. Ik hoorde mijn vader psalm 25 spelen: “Heer ai maak mij Uwe wegen door Uw Woord en Geest bekend. Leer mij hoe die zijn gelegen, en waarheen Gij Uw treden wendt.” Deze woorden raakten mijn hart. Ik nam achter het orgel plaats en begon de psalm uit mijn hoofd en met één hand na te spelen. Dat lukte! Sinds die tijd speelde ik alle psalmen en gezangen uit mijn hoofd. Ik kan ook trompet, waldhoorn en piano spelen. Allemaal met één hand. Dat zie ik als een zegen van de Heere!
Hoe kwam het dat je in een moeilijke tijd geraakt bent?
Ik heb PDD-NOS. Daar zocht ik hulp voor. In die tijd is het bergafwaarts gegaan met mijn gezondheid. Mijn hele wereld viel in duigen. Het was moeilijk om een stempel opgedrukt te krijgen. Het was moeilijk voor mijzelf, maar ook voor mijn gezin, ik voelde me tot last voor iedereen. Marleen en onze vrienden zetten mij weer op het goede spoor. Zij leerden mij dat ik waardevol ben in Gods ogen.
Mijn vrouw en mijn kinderen vertelden mij dat zij mij niet kunnen missen. Op mijn werk mag ik de leerlingen en het personeel ook erg graag en ben bereid om alles voor hen te doen.
Wie is de Heere voor jou Reinier?
De Heere noem ik altijd Trouwe Vader in de Hemel. Hij is werkelijk mijn trouwe Vader die al mijn vragen beantwoordt. Vragen, ik heb ze bijzonder veel. Terwijl ik heel diep in de put kan zitten en soms niet door kan of wil leven, mijzelf afvraag waar ik voor leef met al mijn beperkingen, neemt de Heere mij onder Zijn vleugelen. Dat voel ik en ik lees het in Zijn Woord.
Wat is je lievelingsbijbelgedeelte?
De geschiedenis van de verloren zoon. Dat je toch weer tot Hem de toevlucht mag nemen, en Hij aan je trekt.
Welk lied is belangrijk voor jou ?
Veilig in Jezus armen.
Dank je wel Reinier, Wat een gouden medewerker ben jij.

 
https://www.youtube.com/watch?v=Ynf9zWS4yTM

Geef een reactie