Bloggen onderweg ( 5 )


Venetië wordt wel de mooiste stad ter wereld genoemd en wat ons betreft verdient ze deze naam! Vandaag zullen we deze spectaculaire plaats bezoeken. We vertrekken al vroeg en rijden de helft van onze route. Dan nemen we de trein zodat we midden in Venetië aankomen en we ons geen zorgen hoeven te maken over parkeergelegenheid. 
Venetië is eigenlijk een drijvende stad die op 118 eilandjes gebouwd is. Ze zijn door bruggen met elkaar verbonden. De vele schitterende gebouwen die Venetië rijk is zijn niet direct op de bodem gebouwd, maar op houten platformen die in de grond en in de zeebedding rond de kustlijnen van het eiland gehamerd zijn.
Het verhaal over het ontstaan van Venetië is al eeuwenoud! Het dateert van de vijfde eeuw na Christus. De eerste bewoners van de stad waren boeren en vissers. Na de val van het westelijke Romeinse rijk braken er slechte tijden aan voor de Venetianen. Allerlei barbaren zoals Atilla de Hun vielen het land binnen. Zij plunderden gewetenloos alles wat op hun weg kwam. Om aan hen te ontsnappen vluchtten vele Venetianen naar de moeraslanden van de kusten van Veneto. De vluchtelingen namen hun toevlucht tot de eilandjes Malamocco, Jesolo en Torsello. Ze ontdekten dat deze gemaakt waren van boomstronken die uit het slib opdoken. Tot grote verbazing van de ontdekkers rotte het hout van de boomstammen niet, maar door de combinatie van zeewater, slib en hout versteende het. De drie eilandjes vormden samen de fundering van het nieuwe Venetië.
Met man en macht werden er sterke houten steunbalken de grond van de eilanden ingedreven. Vele tonnen steen en hout werden als vulling de bodem ingewerkt. Vervolgens werden er houten platformen op gebouwd. Uiteindelijk verrezen de schitterende stenen gebouwen. Omdat het ondergedompelde hout van de steunbalken bijna niet aan zuurstof blootgesteld werd, en de stroming voor de aanvoer van zout water zorgde, werd het hout goed bewaard, en transformeerde het zoals gezegd in een harde steenachtige substantie.
Omdat Venetië alleen maar via het water bereikbaar was, werd het door zijn unieke ligging eeuwenlang één van de veiligste plaatsen om te leven. Dit gegeven trok veel welgestelde handelaren aan. Zo is Venetië ook het oudste Joodse ghetto ter wereld rijk. Langzaam maar zeker werd Venetië een stad van internationale allure, een metropool,
Vandaag de dag moet Venetië de strijd met gevaren van totaal andere orde dan die van vroeger aangaan. Delen van de stad zijn feitelijk aan het zinken door het excessieve gewicht dat het oppervlak van de vele eilandjes te dragen heeft. Hoogtij en stormachtige wind zorgen regelmatig voor overstromingen.
Vandaag merken wij niets van deze problemen. Het is schitterend weer. De zon straalt en zet alles in een vrolijk licht. Het water glinstert en de golven rondom de stad spatten hoog op. We hebben een route-app gedownload en zoeken daarmee onze weg door de smalle straatjes en over de vele bruggen richting het San Marco plein. Als we de relatief donkere straatjes achter ons gelaten hebben, baadt het plein ineens in een zee van licht! Het wemelt er van duiven die zich graag laten voederen.
Aan het San Marcoplein staat het Palazzo Ducale, het paleis van de Doge, de leider van de republiek Venetië. Het is het belangrijkste niet- religieuze gebouw van de stad. Vroeger woonde hier de doge,en hadden de politieke instanties er hun domicilie. Tegenwoordig zijn er kantoren van juristen, de kanselier en van de vlootambtenaren gevestigd. 
De indrukwekkende Basilica Cattedrale Patriarcale di San Marco is de grootste kerk van Venetië. De basiliek is volgens de overlevering gebouwd om de stoffelijke resten van de heilige Marcus die in 828 door Venetië vanuit Alexandrië geroofd is een laatste rustplaats te bieden. Wat bijzonder! Het gaat om Marcus de evangelist. Marcus was de tolk van Petrus. Het Evangelie van Marcus is gebaseerd op het ooggetuigenverslag van Petrus. Men vermoedt dat het in Egypte geschreven is, het latere Alexandrië. Hier zou Marcus na de dood van Petrus heen zijn gegaan. 1 Petrus 5: 13 openbaart dat Petrus Marcus als zijn geestelijke zoon zag. Dit verklaart dat het spoor van Marcus naar Alexandrië voerde. Hiermee lijkt een deel van de geschiedenis van de San Marco verklaard. Maar we gaan verder. De gevel van de basiliek is versierd met een vierspan, en de Venetiaanse leeuw. De leeuw staat symbool voor Marcus. Bijzonder! De paarden zijn uniek omdat er bijna geen triomfkarren met paarden bewaard zijn gebleven. Ze schijnen als buit van een kruistocht vanuit Constantinopel naar Venetië gebracht te zijn. Napoleon heeft de paarden een tijdlang een plaats gegeven op de Arc de Triompe in Parijs. Waarom ze daar niet gebleven zijn is ons niet bekend, maar de plaats die zij op de Cathédrale innemen is zonder meer indrukwekkend.
We slenteren op ons gemak om de basiliek heen en tellen vijf koepels, vele torentjes en talloze bogen. De hoofdingang ziet er fantastisch mooi uit! Zij wordt versierd door beeldhouwwerken uit de 13e eeuw die de maanden van het jaar uitbeelden. We zouden graag een kijkje nemen in het interieur van de kathedraal, maar de onafzienbaar lange wachtrij schrikt ons af.
We kopen kaartjes voor een rondvaart en zien vanaf het water de vele gebouwen, kerken en bruggen aan ons voorbijtrekken. De gids spreekt gebroken Engels, precies genoeg om ons duidelijk te maken waar het over gaat. Het waait. Het water spat hoog op. Het bruist!
 
https://www.youtube.com/watch?v=ZP1t1p0JpJI

2 responses to “Bloggen onderweg ( 5 )

Geef een reactie