Bloggen onderweg ( 4 )


 
In de Noord Italiaanse provincie Belluno ligt een door de Romeinen gestichte stad, Feltria. De naam van de stad is door de eeuwen heen afgesleten tot Feltre. De stad was in de Eerste Wereldoorlog een Oostenrijks vliegveld rijk van waaruit een Flick 60 team opereerde. Even googelen levert mij de informatie dat het om een bedrijf ( Flick ) gaat dat in de Tweede Wereldoorlog “fout” was. Tijdens de oorlog werden er veel werkkampen opgericht. Om deze vreselijke plaatsen heen stonden vestigingen van bedrijven. Veelal Duitse bedrijven die geld verdienden door gebruik te maken van weggevoerde burgers uit de bezette gebieden. Direct of indirect zijn dergelijke bedrijven dus schuldig geweest aan de dood van vele Joodse en burger-dwangarbeiders. Mensen die het leven gelaten hebben omdat zij de bovenmenselijke inspanningen die van hen geëist werden met de dood moesten bekopen. Wat is het toch erg om overal de herinnering aan die schrikwekkende oorlogen tegen te komen. We mogen de doden nooit vergeten.
Zodra je de stad binnenloopt valt de geschiedenis van de oorlog op. Je kunt de stad niet anders binnengaan dan via een lange tunnel die in 1943 uitgegraven is, om als schuilkelder voor de plaatselijke bevolking dienst te doen, zodat zij de bombardementen konden overleven.
In de lange schuilkelder alias tunnel staat een man te zingen. Hij heeft een prachtige stem, die met een donker timbre in het lange gewelf resoneert. Het gezang klinkt wat droefgeestig. Zou het een ode aan deze plek zijn? Of zou zijn métier hem niet genoeg geld opleveren? We gooien een fooi in de open muziekkist, die hij met een buiging aanvaardt. Ras Italiaans!
Zodra we de tunnel gepasseerd zijn stappen we het kleurige stadsleven in. We lopen over de markt met zijn woelige, geurige en kleurige waren.

 
Even later verrast een perfect aangelegde tuin ons. Mooie rozenboompjes sieren de toegang tot de Chiesa Cathedrale. De deuren van de grote kerk staan uitnodigend open!
Voorzichtig en respectvol lopen we langs een biechthokje waarin een gesprek plaatsvindt. Onwillekeurig vragen we ons af hoe dat precies in zijn werk gaat. Zouden de mensen zich opgelucht voelen wanneer ze hun zonden aan een ander mens opgebiecht hebben?
De kathedraal stamt uit de vierde eeuw na Christus. Talloze oude muurschilderingen zijn het bekijken meer dan waard. De kerk is in de Renaissancetijd herbouwd, en aan de apostel Petrus gewijd.
Onder de kerk ligt een opgegraven archeologisch gebied dat de oude Romeinse stad Feltria voorstelt. Bijzonder interessant allemaal!
We verlaten de kerk en wandelen terug naar de stad.
Aan huizen, kerken en muren, pronken mooie schilderingen en prachtige tuinen, die zich met het radde Italiaans tot een bijzonder pallet aan kleuren, smaken en geuren ontwikkelen. Gràcia!
 

 
 
 
 
 

2 responses to “Bloggen onderweg ( 4 )

Geef een reactie