Wij lieten alles achter!

Op de school waar ik werk krioelt het van de nationaliteiten. De leerlingen vinden het bijzonder om iets over hun leven te vertellen. Ik vind het bijzonder dat ze mij deze verhalen toevertrouwen.

Rodi , waar ben je geboren?
Ik ben geboren in Eritrea, dat ligt in Oost Afrika. Het was echt leuk daar. Om acht uur begint de school tot 12 uur. Daarna heb je tijd om je huiswerk te maken, maar je bent elke middag vrij. Heerlijk!

Hoe zag het dorp waar je woonde er uit?
Het dorp stond vol huizen die heel dicht bij elkaar stonden. De hut was de keuken, het huis had mijn vader zelf gebouwd. Mijn vader was militair in het leger van Eritrea. In Eritrea was een militair regime. De president  Eseas Aforki was slecht. De mensen vluchtten omdat ze op hun 18e verplicht waren om in het leger te gaan. Je hebt helemaal nergens recht op. Er is geen geloofsvrijheid. De president heeft veel geld terwijl de gewone mensen erg arm zijn. Militairen verdienen niks. Je krijgt een maand per jaar vakantie om naar je familie te gaan. Er is echt veel machtsmisbruik. Daarom vluchtte mijn vader naar Nederland. Later kwam mijn moeder ook. Hij kan nooit meer terug want dan wordt hij gevangen gezet en misschien wel gedood.

Hoe is je vader gevlucht?
Toen hij vakantie had is hij vanuit onze woonplaats naar Etiopië gevlucht, daarna naar Sudan en van Sudan naar de Sahara. Hij ging te voet, en soms met de auto. Mijn opa betaalde zijn vlucht. Het was erg spannend, mijn vader had wel dood kunnen gaan. Maar het is gelukt. Hij is in een grote vissersboot via de Middellandse Zee naar Italië gevlucht. Er zaten meer dan 500 mensen in , de boot is uit elkaar gevallen omdat hij in een slechte conditie was. Sommige mensen verdronken. Mijn vader kon zwemmen. Hij heeft nog andere mensen gered. Toen hij bij de kust van Italië was is mijn vader door een Italiaanse reddingsboot uit de zee gered. Er waren kinderen en oudere mensen, veel mensen verdronken. Vanuit Italië mocht hij een land kiezen waar hij heen wilde. Nederland heeft hem geaccepteerd en zo is hij met de trein naar Nederland gekomen. Eenmaal in Nederland kreeg hij een huis in Kapelle. Daar had hij gelijk een baan als stratenmaker. Hij heeft zijn NT2 diploma gehaald, en kan nu Engels, Nederlands en Tingna, dat is een Afrikaans dialect.Wij zijn vanuit Etiopië met het vliegtuig naar Nederland gekomen.

Kun je vertellen wat je gevoelens waren over deze gebeurtenissen?
Ik vond het verschrikkelijk, voor mij was de reis makkelijk, maar toen ik hoorde wat mijn vader allemaal gezien en beleefd had was ik daar erg van ondersteboven. Ik mis mijn opa en oma heel erg. Mijn hele familie is over de hele wereld verspreid. Er wonen familieleden in Denemarken, Amerika, Engeland, Duitsland, Nederland en Israël. Ik voel me hier thuis. Ik heb de Nederlands nationaliteit en ik vind het leuk hier op school Ik wil graag niveau 3 halen, want ik wil graag kapper worden of militair. Ik heb twee broertjes van 13 en 11 jaar.

 Ben je gelovig?
Ja ik ben christen orthodox. Wij dragen een houten kruisje aan onze hals. Zo ziet iedereen dat we christen zijn. We dragen een sjaal om ons hoofd als we naar de kerk gaan. Het geloof betekent heel veel voor mij. Het is een weg waar ik terecht kan. Ik ben dankbaar voor God. Hij is alles voor mij omdat Hij zoveel voor mij doet. Jezus is voor mij de Zoon van God. Hij heeft de zonde van de wereld gedragen aan het kruis, ook voor mij. Hij is niet dood., dat denken veel mensen. Maar Hij is opgestaan uit het graf.

Rodi , is er iets wat jij christenen in Nederland mee wil geven?
Als ik naar de kerk ga, zie ik mensen die er heel netjes uitzien. In andere kerken in Nederland zie ik mensen die in hele relaxte kleren naar de kerk gaan. Als wij bidden bedekken we ons lichaam. We dragen geen schoenen, maar wel sokken. God heeft tegen Mozes gezegd dat hij zijn schoenen van zijn voeten moest doen, omdat de plaats waar hij was een heilige plek was. Daarom doen wij onze schoenen uit als we naar de kerk gaan. De nieuwe generatie denkt daar anders over. Ik draag altijd een houten kruisje om mijn nek, daarmee wil ik graag op de foto.

Dank je wel voor je verhaal Rodi, ik hoop dat je een mooie toekomst op mag bouwen hier in Nederland. Is er een mooi christelijk lied waar je van houdt? https://www.youtube.com/watch?v=fyofHE4M88I

Yasmin, waar kom jij vandaan?
Ik kom uit Ethiopië, dat land ligt naast Eritrea.

 Kun je iets vertellen over je jeugd?
Ik ben in de provincie Oromia geboren. Het is daar warm, altijd minstens 30 graden. Het land is prachtig, veel natuurgebieden, bergen en groen. Er leven apen, leeuwen, giraffes, olifanten, luipaarden. Er leven prachtige vogels. We hebben veel soorten hele grote en oude bomen. Er zijn bomen waar je kauwgom uit kan halen. Overal groeit fruit. Mango`s , bananen, papaya, sinaasappels, limoenen, citroenen en koffiebonen. Etiopië is één van de belangrijkste koffieleveranciers voor de wereld.

Mijn vader was chauffeur, en had een eigen bedrijf. Hij ging ook naar andere landen om kleding in te kopen voor zijn leveranciers. Ik ben de oudste. Mijn vader is het land uitgevlucht toen ik twee maanden oud was. Hij werd verdacht door de regering omdat hij niet in het leger wilde. Iedereen die weigert het leger in te gaan wordt verdacht. Mijn vader verkocht ons huis en vluchtte naar Kenia. Mijn moeder werd lastig gevallen. Ze werd bedreigd door het leger. Als ze niet zou vertellen waar haar man was, zouden ze haar doden. Daarom heeft mijn moeder het huis verkocht, en is ze bij onze oma gaan wonen. Vanaf  Deridea is mijn moeder gevlucht. Ik wist inmiddels niet meer wie mijn vader was, zo lang had ik hem al niet gezien. Toen we in Kenia waren ontmoetten mijn ouders elkaar weer. Ik heb zes jaar in Kenia gewoond. Mijn zusje werd geboren.

Hoe ben je in Nederland terecht gekomen? Mijn vader diende een asielaanvraag in voor ons gezin. We werden door Nederland gekozen en uitgenodigd om er te komen wonen. Onze vlucht ging per vliegtuig. We kwamen in 2016 aan. We werden door een contactpersoon van de regering opgevangen, en met heel veel mensen met een bus naar Yerseke gebracht. Daar stond een huis klaar, er waren bedden, banken en stoelen en een TV. Ik ben in Yerseke naar de basisschool gegaan. Ik vond het moeilijk in Nederland. Ik kon alleen maar Engels, en vond het lastig om mensen niet goed te kunnen begrijpen, maar ik leerde snel. Binnen vijf maanden kon ik alles verstaan. Ik ben op mijn 13e naar school gekomen. Mijn begrijpend lezen was niet zo goed, het wordt hier wel steeds beter.

Hoe vind je het hier op school?
Eerst vond ik het niet zo leuk, maar nu ben ik gewend, ik heb heel veel vriendinnen. Ik heb het naar mijn zin, en ik ben blij. Iedereen is hier aardig voor mij.

Wil je iets over je geloof vertellen?
Ik ben Islamitisch. Dat betekent dat ik in Allah geloof. Ik bid vijf keer op een dag en ik doe met de Ramaddan mee. Ik krijg les uit de Koran van een leraar. Een soort catechisatie. Ik geloof in Jezus, voor mij is Hij een Profeet die door Allah gestuurd is. Later wil ik heel graag in de zorg werken. Ik respecteer christenen, Rodi is mijn vriendin. Ik oordeel niet over mensen, iedereen mag zijn wie hij wil. Ik wordt nooit negatief benaderd omdat ik een hoofddoek draag. Dat doe ik vrijwillig. Ik wordt pas op mijn 16e verplicht om dit te doen, maar doe het graag. Ik vind het interessant om een hoofddoek te dragen, en vind het mooi staan. Het is een onderdeel van mijn identiteit, en het maakt mij tot wie ik ben.
Ik zie aan u dat u een christen bent. Ik voel het gewoon aan, als u praat legt u steeds uit waarover u het hebt en u praat vol respect met ons allemaal het maakt niet uit wat voor geloof we hebben. Dat vinden we super.

Wat een schatten van kinderen! Ook Anno 2024 zijn er nog mensen die wegtrekken uit alles wat bekend en geliefd is, om zich te vestigen in een totaal onbekend land. Net als Abraham en Sarah. Ze zijn afhankelijk van onze hulp.

Kinderen voor Kinderen 36 – Waarom moet ik gaan? – YouTube

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *