Waarom een huwelijkscursus volgen?

 

Vorige winter namen twee jonge mensen elke week een avond de tijd om zich voor te bereiden op hun trouwdag! In een tijd waarin veel jongeren zich vooral druk lijken te maken over de keuze van hun trouwlocatie, de trouwjurk en alle activiteiten die zij in hun dagprogramma op willen nemen is dat iets heel bijzonders.

Avonden lang hebben we gepraat en gelachen. In de Bijbel gezocht, gebeden en soms waren er tranen. We doken samen onder in herinneringen. Dat valt soms niet mee! Het was zo heftig dat we een pauze inlasten. Hoewel we maar drie avonden planden, werden het er ongeveer tien.

Waarom zou je die tijd eigenlijk nemen? Ik heb het hen gevraagd!

Koen en Wendy, waarom wilden jullie eigenlijk een huwelijkscursus volgen?

Wendy: Je zit als jongere vol persoonlijke vragen en dingen waar je eens met iemand over zou willen praten. Er is zoveel te bespreken en vooral de zaken waar je het samen niet over eens bent, vertel je niet zo snel aan je vrienden. Het leek mij ook een goed idee dat Koen iemand zou hebben om eens mee te praten.

Onwillekeurig vind ik het heerlijk als ik zie dat het ergens anders niet goed gaat. Dan denk ik: “ gelukkig! het is bij niemand volmaakt.”

Het is eerlijk om dat toe te geven, en te praten over dingen waar je tegen aanloopt. En om te horen hoe mooi het kan zijn in een huwelijk.”

De onderwerpen die besproken werden waren: communicatie en het verschil hierin tussen mannen en vrouwen / je rugzak / liefde en seksualiteit / huisgodsdienst.

Hoe vonden jullie het onderwerp over communicatie?

Met elkaar praten is mega – belangrijk! We moeten daaraan blijven werken omdat het superbelangrijk is. En na al die verschillen tussen mannen en vrouwen gehoord te hebben is het goed om te weten wat er van je verwacht wordt ! “

Je wordt jezelf ook bewust van het feit dat het verleden niet weg te poetsen is. Maar omdat we dit zo samen bespreken krijgen we veel meer begrip voor elkaar. Juist ook voor de gevolgen die gebeurtenissen uit je jeugd veroorzaakt hebben. Wendy kan enorme stemmingswisselingen krijgen, die ik nu veel beter begrijp. We zijn ons bewust dat we hierover in gesprek moeten blijven.

We zijn er achter gekomen dat seksualiteit iets fantastisch moois is. Ik heb op het Sios – de opleiding die ik gevolgd heb –  en bij vrienden het tegendeel gehoord en gezien.

Weet je wat het is, op je dertiende krijg je seksuele voorlichting en dat is het dan.

Hoe vonden jullie het onderwerp huisgodsdienst? Spontaan: “ Wat is het goed om bezig te zijn met Gods Woord! “ 

Koen en Wendy zochten elke week antwoorden in de Bijbel over allerlei zaken die in je huwelijk spelen. Denk aan het omgaan met je schoonfamilie, maar ook aan het omgaan met je nieuwe rol als huisvader bijvoorbeeld. Het was bijzonder ontroerend om samen hardop te bidden. Dat vergeten wij alle drie nooit meer!
Koen en Wendy jullie zijn door ds. C.Harinck getrouwd met de tekst uit Mattheüs 13: 44. De gelijkenis van de schat in de akker. Ik wens jullie deze schat van harte toe! En heb bewondering voor de investering die jullie deden voor de basis van een goed huwelijk. Hopelijk zullen alle toekomstige echtparen jullie voorbeeld volgen. Veel zegen!
 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *